Cariera Lifestyle

Exista discriminare pe criterii de varsta in Romania

Exista discriminare pe criterii de varsta in RomaniaAproape jumatate dintre romanii chestionati cu privire la prezenta discriminarii pe criterii de varsta in mediul profesional din tara au raspuns prompt, afirmand ca intr-adevar in Romania se poate vorbi despre o asemenea practica negativa si ca ei insisi au suferit in mod direct sau au asistat la situatii in care colegi de-ai lor au avut de suferit de pe urma discriminarii profesionale pe criterii de varsta.

Nu e intamplator deci faptul ca tot mai multi aplicanti la un loc de munca, trecuti de 40 de ani, incearca de multe ori sa nu isi dezvaluie varsta reala, acolo unde nu li se cere expres acest lucru, si reusesc uneori sa fie convocati la un interviu profesional unde experienta acumulata, abilitatile profesionale si o prezentare impecabila le pot facilita mai usor angajarea.

Nu toate statisticile confirma insa prezenta discriminarii profesionale pe criterii de varsta in mediul de munca din Romania, unele evidentiind, dimpotriva, faptul ca foarte multi dintre angajatii companiilor romanesti sunt trecuti de 40 de ani si ca tinerii mai degraba ar avea motive serioase sa se planga de lipsa unui loc de munca si de sansele mici la angajare cauzate de experienta profesionale nu prea bogata.

Problema de fond o reprezinta deci in cazul nostru refuzul unor companii de a mai angaja alte persoane trecute de 40 de ani si pe viitor, fiind preferati de obicei profesionistii mai tineri, cu experienta si o solida educatie. Cei care insa detin deja un loc de munca nu trebuie sa se teama ca vor fi concediati pe motive de varsta deoarece managerii stiu ca au nevoie de oameni cu experienta si nu doresc sa investeasca suplimentar in instruirea altor profesionisti.

Suplimentar, se stie si faptul ca cele mai multe persoane trecute de 40 de ani detin deja un apartament personal sau o casa si este mai convenabil sa te folosesti de serviciile acestora, taindu-le din beneficii si alte stimulente, decat sa apelezi la profesionisti care necesita cazare, stimulente si beneficii diverse necesare intretinerii personale.

Angajatii mai tineri, din pacate, locuiesc foarte multi cu parintii sau in chirie, nu reusesc sa se organizeze multumitor si nici nu sunt fideli companiei unde activeaza, ei cautand mereu cai variate prin care sa isi creasca castigurile lunare.

Discriminarea pe criterii de varsta in tara noastra nu reprezinta deci o problema grava a mediului de munca romanesc, dar trebuie admis faptul ca se mai practica pe ici, pe colo si ca unele persoane aflate in cautarea unui loc de munca au motive intemeiate sa se planga de o asemenea practica negativa.

Cu ceva rabdare insa, prin recalificarea profesionala si cursurile utile de formare profesionala, aproape orice profesionist trecut de 40 de ani va reusi sa isi gaseasca un loc de munca in timp util, fiind uneori nevoit sa se confrunte cu discriminare pe criterii de varsta, dar putand sa aiba si norocul de a da peste un angajator mai serios, care sa puna profesionalismul mai presus de varsta si sa ofere oricui o sansa cinstita la angajare.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu