Lifestyle Muzica si vedete

“Nu ma vad altfel decat sunt acum, vesnic si iremediabil indragostit de culoare,de flori.”

“Nu ma vad altfel decat sunt acum, vesnic si iremediabil indragostit de culoare,de  flori.”
Un cadou din partea vietii, asta inseamna a fi pictor si a avea talent. Cu fiecare panza ce prinde o forma, viaţa ia forma artei si arta forma vieţii. Bogdan Mihai Radu, protagonistul interviului de astazi, ne va spune ce inseamna sa traiesti printre pensule, sa iţi daruiesti viaţa picturii si ce traire presupune viaţa de artist.

Multumesc, Bogdan pentru acceptul tau. Spune-mi te rog, cand ai descoperit ca pensulele tale fac minuni pe panza?

Cu mult drag! Intamplarea a facut ca inspiratia mea sa fie chiar un film despre arta, in urma caruia am inceput sa reproduc aproape la perfecţie tablourile bunicii mele. Totodata, efectul miraculos al florilor, locul natal, Talmaciu, cu universul sau cromatic unic, toate aceste lucruri m-au incurajat sa incep o cariera  in adevaratul sens al cuvantului. Astfel, in 2002 am prezentat publicului sibian prima mea expoziţie personala, „Trecut in umbra si culoare”.  

Cat de  incurajat ai fost cand ai pornit pe acest drum?

Nimic nu este intamplator pe lume, probabil ca este si motivul pentru care la inceput am primit multe incurajari, dar nu au lipsit momentele grele, de cumpana. Am pornit la drum cu multa hotarare si perseverenţa.
Am invaţat singur, lucrand mult si avand expoziţii aproape in permanenţa atat in ţara, dar si in strainatate. “Nu ma vad altfel decat sunt acum, vesnic si iremediabil indragostit de culoare,de  flori.”

In Romania, te simti apreciat? Simti ca operele tale sunt puse pe piedestalul potrivit?

Romania, prin marii oameni pe care ii are, pe care am avut sansa sa ii cunosc si care au avut placerea sa impartaseasca impresii despre lucrarile mele, peisajele tomnatice unice, au contribuit la omul si artistul care sunt astazi. Dupa cum bine stim cu toţii, drumul unui artist este sinuos, dar nu lipsit de bucurie. De curand am deschis galeria mea permanenta la Sinaia, in urma unei donaţii pe care am facut-o primariei locale a 15 din lucrarile mele, ceea ce a insemnat implinirea unui vis, care mi-a dat un sentiment inegalabil de implinire si apreciere. 

Care este cea mai importanta  pictura pentru tine?

Imi vine greu sa nominalizez o lucrare anume, recunosc insa ca o semnificaţie aparte o are tabloul “Prospeţime”, 180 x 180 cm, cea mai mare opera a mea, ce reprezinta o gradina de flori care reuneste practic, toate temele florale pe care le-am avut de-a lungul anilor, de la anemone si irisi la flori de camp. Este un mozaic al motivelor florale abordate. 

Ca sa incepi sa pictezi ai nevoie de anumite elemente pentru a intra in starea necesara?

In pictura e vorba de starea interioara; este, daca vrei, cel mai important element atunci cand intind culoarea pe panza. Ma inspir din realitate, dintr-un buchet de trandafiri, dintr-un peisaj, alteori las noaptea sa imi fie sfetnic si ziua sa imi arate perfecţiunea culorii in lumina.

Care a fost  punctul cel mai dificil al carierei tale?

Cel mai greu moment a fost, din nefericire, legat de starea mea de sanatate, care timp de un an de zile m-a ţinut in loc din a mai crea. Atunci am sperat, mai mult ca oricand, ca voi reveni in faţa panzei. Asa a fost in final, cu sprijinul celor care au crezut in talentul meu, dandu-mi puterea de a merge mai departe.

Ce drum ai fi urmat daca  viaţa nu ţi-ar fi dat pictura?

Daca am putea sa ne intoarcem in timp, tot asta as alege sa fac. Nu ma vad altfel decat sunt acum, vesnic si iremediabil indragostit de culoare, de flori.  “Nu ma vad altfel decat sunt acum, vesnic si iremediabil indragostit de culoare,de  flori.”

Ce iti place sa pictezi cel mai mult? Ai peisaje preferate, flori?

Este evident ca am o preferinta pentru flori sipentru stilul ludic, in care se incadreaza majoritatea motivelor mele, fie ca e vorba de arlechini muzicieni, balerine, trubaduri sau peisaje.

Ce pictor te-a inspirat? Ale carui opere te-au fascinat?

Sunt fascinat de Stefan Luchian, Nicolae Tonita, Corneliu Baba. Nu pot sa nu ii mentionez ca surse de inspiratie pe Corneliu Brudascu, in atelierul caruia am lucrat un timp la Cluj si pe Augustin Costinescu.

Spune-mi care numesti tu cea mai mare realizare de pana acum?

Dupa cum am spus si mai devreme, deschiderea propriei galerii permanente, pe care va  invit sa o vizitati la Galeria Regala de la Cazino Sinaia, de miercuri pana duminica, in intervalul orar 9-17. Cu sprijinul lui Radu Savopol, directorul general, am pus inca o piatra de temelie in construirea unui muzeu de arta contemporana la Sinaia.  

Bogdan, ce mare plan ai pentru viitor si il vrei concretizat?“Nu ma vad altfel decat sunt acum, vesnic si iremediabil indragostit de culoare,de  flori.”

Pregatesc colectii surpriza si am mai multe planuri in curs de materializare, printre care si cel de extindere a locatiilor de expunere cu vanzare a lucrarilor mele despre care veti afla curand.

Pe Bogdan Mihai Radu il puteti contacta si ii puteti admira lucrarile urmarind urmatoarele adrese :

http://www.bogdanmihairadu.com/ 

https://www.facebook.com/bogdan.mihai.radu 
 

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu