Educatie Lifestyle

Multi soferi incalca legea fara sa stie. Te numeri printre ei?

Multi soferi incalca legea fara sa stie. Te numeri printre ei?La fel ca tine, numerosi conducatori auto din Romania au permis de la varsta de 18 ani. Reinnoirea permisului auto presupune o procedura care nu ar trebui sa fie deloc complicata. Totusi, cozile de la ghisee, birocratia aferenta si disponibilitatea care lasa de dorit la multi angajati ai insitutiilor cu care intri in contract, pentru a obtine acest document, pot sa transforme experienta intr-un mai mult decat neplacuta.

Chiar si asa, corect din punct de vedere legal si moral este sa respecti cu strictete intreaga procedura de preschimbare a permisului de conducere. Conform site-ului Directiei Regim Permise de Conducere si Inamatriculare a Vehiculelor, documentele necesare eliberarii unui nou carnet de conducere sunt (info utile):

·         Fisa detinatorului de permis de conducere completata prin dactilografiere, cu fotografia atasata il locul special dedicat, semnata si cu timbrul primit odata cu fotografiile lipit pe verso;
·         Chitanta care face dovada platii contravalorii permisului de conducere achitata la CEC;
·         Copie dupa permisul de conducere;
·         Copie dupa actul de identitate;
·         Fisa medicala avizata de catre organele competente;
·         Permisul de conducere vechi.

Daca actele si tipizatele reprezinta informatii obiective, care se pot atasa cu usurinta si fara emotii la dosar, nu acelasi lucru poate fi spus despre „fisa medicala avizata de catre organele competente”. Daca ti-ai innoit macar o data permisul, incearca sa iti amintesti cat de complet si amanuntit ai efectuat analizele medicale. Daca nu a fost cazul sa treci tu prin aceasta experienta si esti curios, intreaba un apropiat. Din pacate, exista riscuri mari ca raspunsul sa te puna pe ganduri, pentru ca nu de putine ori aceasta procedura nu este asumata si facuta corect. Cu alte cuvinte, soferii nu fac in realitate consultatiile prevazute in fisa medicala. Te-ai gantit vreodata ca asta poate pune in pericol viata conducatorului auto si al celorlaltor parteneri de trafic?

Ordinul 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul mentioneaza, la punctul 1. – Vederea, subpunctele 1.1. si 1.4.1. ca „Toti solicitantii unui permis de conducere trebuie sa se supuna unui examen corespunzator pentru a se asigura ca au acuitatea vizuala necesara pentru conducerea unui autovehicul.” si, respective, ca „Persoanele care solicita un permis de conducere sau reinnoirea acestui permis trebuie sa aiba o acuitate vizuala binoculara, daca este necesar, cu lentile de corectie, de cel putin 0,5, cand se utilizeaza ambii ochi.”.

Controlul oftalmologic periodic este obligatoriu atat pentru sanatatea vederii tale, dar mai ales in cazul in care sofezi. Verifica daca ai nevoie de o pereche de ochelari de vedere si alege sa porti unii potriviti problemelor tale. Dureaza doar 10 minute sa te prezinti la o optica medicala si sa iti testezi acuitatea vizuala. Mai mult decat atat, unul dintre centrele care iti ofera consultatii oftalmologice gratuite este Iris Optic.
Nu deveni victima ignorantei! Fii un sofer responsabil, care respecta legea. Protejeaza-ti viata conducand in conditii optime de securitate, atat pentru tine, cat si pentru pasagerii masinii tale, pietoni si ceilalti  conducatori de pe carosabil.

 

Redactia Egirl

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu