Educatie Lifestyle

Laserul va fi folosit si pentru combaterea….. buruienilor

Laserul va fi folosit si pentru combaterea..... buruienilorLa Universitatea Leibniz din Hanovra, Germania s-a pus recent la punct o tehnologie laser inedita pe baza de infrarosii de joasa intensitate cu ajutorul careia se vor putea combate buruienile in agricultura fara a fi afectate plantele de cultura, o descoperire de mare importanta pentru viitorul ecologic al agriculturii.

Gratie tehnologiei pusa la punct de cercetatorii din Germania, se prevede in viitorul apropiat o reducere drastica a substantelor chimice folosite in agricultura europeana, multe dintre acestea fiind binecunoscute ca punand riscuri mari pentru consumatori, asa cum este si cazul pesticidelor ori a altor chimicale folosite pentru combaterea daunatorilor.

Folosind o raza laser de mica intensitate pe baza de CO2, germanii au reusit sa incalzeasca apa din celulele buruienilor daunatoare, suficient cat sa blocheze complet cresterea lor, aceasta metoda fiind deosebit de eficienta si nepunand in pericol plantele de cultura intre care cresc asemenea buruieni, punand in pericol recoltele de la an la an.

Pentru a se proteja in mod stiintific plantele agricole tehnologia laser a trebuit sa fie ajutata si de senzori asistati de calculator, care pot determina foarte precis specia din care face parte fiecare planta, in acest mod selectandu-se riguros buruienile care sa fie supuse incalzirii interne pentru a fi distruse.

Tehnologia laser pusa la punct de germani urmeaza sa fie facuta inca si mai eficienta prin dotarea unor utilaje agricole cu sau fara operator uman (roboti agricoli) care sa reuseasca sa creasca mult eficienta in combaterea buruienilor daunatoare. Cercetatorii de la Universitatea Leibniz au inceput deja munca si in acest sector, ei urmand sa isi prezinte concluziile in viitorul foarte apropiat.

Pentru fermierii din intreaga lume, descoperirea savantilor din Germania este cu adevarat de bun augur, o asemenea tehnologie putand sa revolutioneze simtitor lucrurile in agricultura moderna, permitand cultivarea unor recolte mai sanatoase si mai bogate decat se intampla in prezent.

Militantii ecologisti din Europa si cei de peste ocean sunt si acestia incantati de metoda inedita de combatere a buruienilor si le doresc inginerilor din Hanovra sa reuseasca sa distribuie tehnologia lor cat mai larg si cu efecte din cele mai bune asupra binelui consumatorilor din intreaga lume.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu