Lifestyle Sport

Korfball – barbati si femei in aceeasi echipa


 
Korfbal-ul este un sport de echipa destul de inedit unde atat barbatii cat si femeile au un rol la fel de important. Echipele sunt formate din 4 barbati si 4 femei si se poate juca atat in sala cat si afara pe un teren impartit in doua zone egale. Se marcheaza atunci cand se reuseste introducerea mingii intr-un cos similar cu cel folosit la jocul de baschet.

Mingea de korfbal seamana cu cea folosita la fotbal insa poate fi apucata mai usor cu mana. Barbati si femei deopotriva se lupta cot la cot pentru a marca insa regula de joc spune ca barbatii un duel direct nu poate fi purtat decat intre jucatori de acelasi sex si nu de sex opus. Si la korfbal se folosesc diferite tactici de joc, unele mai tehnice si altele bazate mai degraba pe forta atacantilor.

Jocul de korfbal se practica in prezent in 57 de tari printre care Olanda, Anglia, Irlanda, Australia, Cehia, Polonia, Africa de Sud, Zimbabwe sau India. Federatia Internationala de Korfbal exista inca din 1933, dar un Campionat Mondial a fost organizat abia in 1978. Echipele nationale cu cele mai multe medalii sunt cele ale Olandei si Belgiei, iar campionatul mondial se organizeaza o data la patru ani.

Exista si doua campionate continentale de korfbal, cel european si cel asiatic, dar in Europa cluburile sunt mai puternice aici existand si singurul campionat pentru cluburi unde domina de asemenea olandezii si belgienii. Sportul este unul spectaculos si e de mirare ca nu se mediatizeaza mai mult de catre canalele de profil deoarece cu siguranta s-ar mari considerabil numarul de pasionati ai acestui sport de echipa. Poate pe viitor jocul de korfbal sa castige mai mult in popularitate astfel incat sa auzim ca si in Romania s-au infiintat primele cluburi si ca ele pot apoi participa la Cupa Europeana.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu