Lifestyle Tehnologie si internet

Indepartarea virusilor de pe calculator fara un program anti-virus

Desi pare greu de crezut la prima vedere, virusii de calculator pot fi indepartati in siguranta si fara a se apela la vreunul dintre programele antivirus oferite in prezent pe piata, fiind insa vorba despre un proces relativ complicat, care va necesita si utilizarea unor programe adresate avansatilor, dar si cunoasterea temeinica a tipului de fisiere expuse de obicei atacului virusilor de calculator.

In esenta, virusii de calculator pot fi indepartati manual daca se respecta cativa pasi simpli, fiind totusi necesar sa se cunoasca cateva comenzi simple folosite obisnuit de catre sistemul de operare DOS, care sa permita mai apoi renumirea, stergerea sau chiar si dezinfectarea fisierelor afectate de virusi.

Pentru utilizatorii care au instalate mai multe sisteme de operare pe acelasi calculator, devirusarea este o joaca de copii, dar pentru ceilalti va fi nevoie sa se apeleze fie la consola CMD direct din Windows, fie la un CD/DVD inscriptionat cu imagini ale sistemului de operare DOS sau alte sisteme de operare, care sa poata permite si citirea partitiilor NTFS.

Programele antivirus moderne reusesc sa inlature multe dintre problemele cauzate de virusi, dar este la fel de adevarat ca, odata infectat calculatorul cu asemenea virusi, nici celelalte programe nu vor mai functiona la fel ca inainte, ba chiar este posibil ca antivirusul sa le dea cu totul peste cap in eforturile sale de a "reconditiona" sistemul de operare.

Prin apelul la comenzile specifice sistemului de operare DOS, se pot insa recupera si multe dintre programele si fisierele utilizate in mod frecvent de noi, fie vorba despre fisiere de imagini, fisiere audio sau jocuri de calculator. Inainte de orice, trebuie sa stim cum sa accesam consola Command Prompt din Windows, iar acest lucru se face accesand meniul START si selectand comanda RUN, unde vom tasta apoi comanda “cmd”, fara semnele citarii.

Odata ajunsi in consola Command Prompt, va trebui sa ne mutam pe partitia de sistem afectata mai intotdeauna de virusi, si sa identificam aici toate fisierele suspecte, care pot activa alti virusi (dar care nu apartin sistemului de operare!), urmand apoi sa le renumim, tot cu ajutorul comenzilor DOS. De obicei fisierele care poarta terminatia ".exe" sunt vizate primele, urmand apoi si fisiere cu terminatii precum ".dll" sau ".inf", de asemenea cu potential destructiv.

Indepartarea virusilorAbia acum putem sa ne mutam atentia si la folderele intesate de virusi de pe alte partitii, unde vom descoperi fisiere suspecte atasate ca niste paraziti pe langa o suita de fisiere de imagini, text, audio sau parte dintr-un joc de calculator. Toate aceste fisiere pot fi sterse acum pentru a li se neutraliza potentialul destructiv. Suplimentar, daca avem si programul Recycle Bin activ, atunci va trebui sa eliminam si de aici virusii de calculator.

Dupa ce se incheie procesul de redenumire si stergere a virusilor de calculator, va trebui sa ne mutam atentia si catre registrii de sistem, unde vom putea gasi urme ale activitatii virusilor, care si acestea trebuie indepartate prin accesarea comenzii "regedit" din meniul START-RUN. Folderele care contin denumirea “HKEY”, aflate sub folderele unde stim ca am identificat virusii de calculator vor contine si informatii despre virusi si trebuie indepartate definitiv si de aici.

Un utilizator cu experienta va reusi, urmand pasii de mai sus, sa indeparteze daca nu toti atunci foarte multi dintre virusii de calculator care ingreunau serios performantele sistemului de operare. Sigur ca incepatorii nici macar nu trebuie sa ia in considerare aceasta varianta de curatare a sistemului de operare de virusi deoarece este mult prea riscanta. Acestia vor putea apela cu incredere tot la programul antivirus preferat, care va face o treaba la fel de buna, dar fara a pune in pericol sistemul de operare.

Mai eficient decat prin apelul la consola de comanda este sa se intre direct in DOS cu ajutorul unui CD/DVD special creat pentru operatiuni de devirusare si recuperare de date, capabil sa opereze si cu partitiile NTFS si posedand si un manager de fisiere tip Norton Commander. Astfel de imagini CD/DVD pot fi obtinute de pe Internet, aici putand mentiona programe precum "Avira NTFS4DOS", "Active NTFS Reader for DOS" sau mai noile imagini de Windows Live CD/DVD, foarte utile si acestea pentru operatiunile de devirusare.

La final, va atentionam ca, daca specialistii in calculatoare pot folosi si aceasta alternativa de devirusare a unui calculator, mai ales acolo unde se urmareste si recuperarea in siguranta a unor date pretioase, pentru utilizatorii cu mai putina experienta aceasta metoda nu este deloc recomandata, fiind bine sa apeleze tot la serviciile furnizate de programele antivirus de pe piata deoarece riscurile, inca o data, sunt prea mari pentru a merita efortul.

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu