Animale de companie Lifestyle

Iarba-matei ajuta pisicile sa guste viata din plin

Iarba-matei ajuta pisicile sa guste viata din plinIarba-matei (catnip) este o planta inrudita cu menta care are niste proprietati de exceptie stimuland intregul sistem nervos al pisicilor care o consuma cu mare placere ca pe o tratatie de zile mari. Iarba-matei este originara din Europa si Asia, dar este intalnita in prezent in intreaga lume, fiind o planta usor de cultivat chiar si in conditii de apartament de bloc.

Exista multe varietati de iarba-matei, cea mai comuna fiind numita Nepeta Cataria, aceasta fiind de fapt si iarba pe care pisicile o consuma in mod obisnuit. Nepeta Cataria contine un ingredient activ numit nepetalactona, un ulei esential care produce la pisici un efect asemanator cu cel provocat de drogurile usoare la om, care dureaza de obicei intre 5-10 minute.

Pisicile pot doar mirosi iarba-matei, in care caz aceasta va actiona ca un stimulent nervos, dar o pot si consuma si astfel iarba-matei va actiona ca un bun digestiv, dar si un adevarat sedativ, ameliorand stresul sau durerea. Nu toate pisicile reactioneaza la fel, iar puii de pisica care nu au implinit inca 2 luni o pot chiar respinge daca li se ofera ocazional.

Spre deosebire de oameni, pisicile stiu sa se opreasca chiar si cand consuma o planta cu efect halucinogen si de aceea iarba-matei nu este nociva pentru ele, mai toate farmaciile veterinare oferind aceasta tratatie in sortimente variate. Iarba-matei ajuta la o buna digestie, calmeaza stresul, si nu putini sunt chiar oamenii care fac apel la aceasta planta la fel de natural ca si pisicile pentru a-si calma durerile de stomac sau starile de stres.

In comertul romanesc, iarba-matei (catnip) se gaseste de regula sub forma de seminte depozitate in sol nutritiv, fiind de ajuns sa se adauge putina apa si sa se expuna la soare pentru a se obtine in scurta vreme iarba de calitate. Iarba-matei poate fi uscata pentru uz mai indelungat la soare, intr-un loc unde circula mai bine aerul, iar in comert exista si jucarii pentru pisici tratate cu extras din iarba-matei.

Printre proprietatile de exceptie ale acestei plante, care au fost studiate atat la animale cat si la om putem aminti rolul sau antibiotic, antireumatic, astringent, carminativ, diuretic si calmant pentru durerile provocate de dinti sau de crizele hemoroidale. Iarba-matei nu este insa recomandata pentru pisicile gestante si nici pentru femeile gravide.

Posesorii de pisici isi pot procura iarna-matei din farmaciile verinare unde se gaseste gata-ambalata in solul sau nutritiv sub forma de seminte. Se cultiva la soare, fiind nevoie sa se adauge apa, conform indicatiilor de pe eticheta produsului.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu