Lifestyle Turism

Cateva gradini superbe ale lumii

Cateva gradini superbe ale lumiiNici unul dintre orasele lumii care se respecta nu este complet daca nu se poate lauda cu una sau mai multe gradini urbane, special amenajate pentru a face deliciul atat a vizitatorilor lor cat si a multor specii de animale care isi pot face veacul pe acolo.

In intreaga lume exista sute de astfel de spatii mirifice, care iti taie la modul propriu respiratia de fiecare data cand le poti admira, fie si doar prin intermediul televizorului si a imaginilor daca nu in mod direct, ca turist.

Dintre aceste gradini urbane, daca am face o selectie, unele s-ar detasa cu siguranta prin speciile prezente aici sau prin modul aparte de amenajare a lor, si de aceea am hotarat sa va prezentam pe scurt un top al celor mai frumoase gradini din intreaga lume.

1. In Franta, in apropierea celebrei paduri Fontainebleau se afla castelul Courances, parte a orasului cu acelasi nume, unde proprietarii succesivi ai acestor terenuri au pastrat spiritul original al uneia dintre cele mai vechi gradini din Europa, unde arborii de cedru, arhitectura medievala si amenajarile inspirate de apa te poarta parca intr-o alta lume.

2. In Regatul Unit, Tara Galilor, se afla Gradina Bodnant, gazda a unei impresionante colectii de plante si arbori adusi din intreaga lume. Exista aici de fapt doua gradini, una aflata in partea superioara in vecinatatea Conacului Bodnant, iar alta marginind valea raului Hiraethlyn

3. In Japonia, pasionatii stilului nipon de gradinarit pot admira cea mai frumoasa gradina a metropolei Tokyo numita Gradina Rikygien, care include iazuri, dealuri formate artificial, suprafete special amenajate cu arbori rari si in general tot ceea ce astepti de la arta maestrilor gradinari japonezi.

4. Nici Statele Unite nu se lasa mai prejos, numai California daca este sa o mentionam fiind vestita pentru Gradina Botanica a Bibliotecii Huntington, Gradina The Living Desert sau Gradinile Luther Burbank.

5. In Italia, Florenta, multi dintre turistii romani au vizitat deja magnificele Gradini Boboli, luxuriante si pline de o senzualitate cum mai rar vezi prin alte parti ale lumii. Sunt unice in intreaga Europa, si multi se pot inspira de aici pentru amenajarea propriei gradini sau amenajarea unei gradini publice.

In Romania, aparte de Gradinile Botanice amenajate in diferite locatii din tara si care nu se afla intotdeauna la superlativ, exista multe gradini intretinute cu fonduri de stat si/sau particulare care se prezinta foarte bine, dar deocamdata tot natura este cea care da tonul din acest punct de vedere si mai putin omul.

Cu rabdare insa se pot amenaja si la noi niste gradini superbe, care sa atraga turistii si sa faca incantarea animalelor care vor alege sa traiasca prin acele locuri. Nu este vorba neaparat despre proiecte utopice, consumatoare de bani si munca, ci doar de expresia unui anume nivel de civilizatie, pe care ni-l dorim cu totii, dar pentru care trebuie depuse si mici eforturi pentru a-l atinge.

Ramane de vazut daca vom merita sau nu un asemenea cadou deosebit din partea celor cu putere de decizie, iar pana atunci sa ne consolam vizitand sau doar admirand de la distanta gradinile altora, mai norocosi decat noi din acest punct de vedere.

foto Wikipedia

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu