Lifestyle Tehnologie si internet

Harta 3D a Caii Lactee va deveni realitate!

Harta 3D a Caii Lactee va deveni o realitate!Harta 3D a Caii Lactee va deveni o realitate la doi ani dupa lansarea oficiala a satelitului spatial Gaia!

Lansat oficial joi, pe 19 decembrie, la bordul rachetei Soyuz de catre Agentia Spatiala Europeana, satelitul Gaia, echipat cu doua super telescoape spatiale, s-a separat la mai putin de ora dupa decolare de Soyuz, continuandu-si apoi lungul sau drum catre Soare, unde se va opri la o distanta sigura pentru a demara in sfarsit cel mai ambitios proiect al Agentiei Spatiale Europene, respectiv cartografierea si monitorizarea a circa 1 miliard de stele din galaxia noastra, Calea Lactee.

Proiectul Gaia se va intinde pe durata a 5 ani de zile si va include nu doar realizarea unei harti 3D a unei mici parti a galaxiei noastre, dar si descoperirea unor corpuri ceresti necunoscute, a unor planete prezente in alte sisteme solare sau a unor comete ori asteroizi care ar putea pune in pericol viitorul vietii pe Pamant. Amplasat intr-o zona ideala pentru observarea atenta a galaxiei noastre, satelitul Gaia va transmite constant date de maxima importanta catre cercetatori de la ASE care spera ca datele astfel primite vor revolutiona complet stiinta astronomiei.

Cu o rezolutie mai mare de 1000 de ori decat cea care poate fi furnizata in prezent de catre telescoapele aflate pe planeta noastra, Gaia, prin apelul la super-telescoapele sale, va putea sa cartografieze in detaliu toate stelele si sistemele solare de interes pentru astronomii de la Agentia Spatiala Europeana, acestia putand ulterior realiza o harta 3D a universului cunoscut, de maxima utilitate pentru studiul aprofundat al corpurilor ceresti si a dinamicii lor in spatiul extraterestru.

Prima actualizare semnificativa a hartii astronomice a Caii Lactee in baza informatiilor oferite de satelitul Gaia ar urma sa se petreaca in circa doi ani, cand datele primite vor fi reconstruite pentru a se realiza o prima harta 3D a cerului, moment asteptat de astronomi din intreaga lume cu sufletul la gura. Pentru acestia, datele primite de la Gaia ar putea permite, printre altele, inclusiv analiza mai exacta a nasterii si evolutiei sistemului nostru solar si chiar a galaxiei din care facem parte, aceste informatii putand sa confirme sau sa contrazica tot ceea ce credeam pana in prezent a fi o realitate solida din punct de vedere stiintific.

Urmand a fi observat si coordonat permanent de la sol de catre o retea de telescoape si alte echipamente performante, satelitul Gaia, in greutate de doua tone, va continua misiunea sa speciala pe parcursul a cel putin 5 ani, in functie de starea echipamentelor dupa trecerea acestui interval de timp misiunea sa putand fi prelungita pana la 7 ani de zile. Construit cu un buget relativ zgarcit de un miliard de euro, satelitul Gaia este o adevarata bijuterie a ingineriei spatiale moderne, iar specialistii de la ASE promit ca Gaia isi va duce la bun sfarsit misiunea sa pentru a oferi informatii proaspete si de maxim interes tuturor savantilor interesati de astronomie si de noile revelatii pentru acest domeniu al stiintei omenesti.

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu