Lifestyle Turism

Goana dupa organe pentru transplant a pus bazele unui nou tip de turism

Goana dupa organe pentru transplant a pus bazele unui nou tip de turismOrganele necesare pentru operatiile de transplant nu sunt niciodata de ajuns daca este sa te bazezi exclusiv pe sistemul de sanatate existent chiar si in cele mai dezvoltate tari si de aceea multi bolnavi cauta aceste organe la populatia nevoiasa, dispusa sa isi vanda un rinichi sau o bucata de ficat contra unor sume mai mari de bani.

Tarifele practicate pentru astfel de tranzactii variaza de la doar 500 de dolari americani si pana la 5000 sau chiar 10.000 de dolari americani, in functie de tara si de urgenta cu care trebuie facuta operatia, iar donatorii pot beneficia de medici in toate regula care sa le recolteze organele si apoi sa le transmita catre beneficiari.

Aceasta afacere profitabila pentru ambele parti a generat un adevarat turism de tip medical, multi bolnavi din Occident colaborand cu persoane din India, Turcia sau Iraq pentru a primi un rinichi contra unor sume diverse de bani.

Multi medici de prestigiu au incercat sa blocheze acest tip de turism morbid, dar alti colegi de-ai lor au ridicat la randul lor vocea aratand faptul ca organele pentru transplant nu sunt mai niciodata indeajuns si ca persoanele sarace care fac astfel de tranzactii chiar au nevoie de sumele de bani primite, ei putand trai relativ bine si cu un singur rinichi.

Nici Romania, dupa cum ne aducem cu totii aminte, nu a fost lasata in afara hartii turistice a organelor pentru transplant, nu putini fiind strainii sau chiar si romanii care sa apeleze contracost la rinichii furnizati de o persoana dispusa sa ii ofere pe bani.

Doar in Statele Unite exista peste 50.000 de cereri de transplant de rinichi la ora actuala, din care doar o mica parte vor putea beneficia de un transplant in timp util prin sistemul asigurarilor de sanatate, restul fiind practic obligati sa apeleze la formule de compromis de tipul celor oferite de turismul cu organe pentru transplant.

Desi aflat la limita legalitatii sau de-a dreptul ilegal, acest tip de turism este intr-o continua crestere, fiind de prevazut ca atunci cand va intra in legalitate deplina sa explodeze la cote inimaginabile. Pentru multe lume insa asemenea practici raman unele primitive si de neacceptat, fiind mai bine ca ele sa fie blocate complet decat sa se prolifereze la nesfarsit.

Chiar daca riscul pentru cei suferinzi este astfel mai mare, este foarte probabil ca medicii si autoritatile sa interzica pe viitor orice forma de turism si comert cu organe pentru transplant, fiind se pare mai bine pentru toata lumea daca se va intampla in acest mod.