Animale de companie Lifestyle

Fumatul pune in pericol sanatatea animalelor de companie!

Fumatul pune in pericol sanatatea animalelor de companie!Deloc de mirare pentru cei mai multi dintre noi, fumatul este un factor de risc nu doar pentru sanatatea omului, dar in egala masura pune in pericol si sanatatea animalelor de companie, fapt binecunoscut medicilor veterinari care cer insistent tuturor celor care fumeaza in preajma animalelor sa se abtina si sa inteleaga in profunzime toate implicatiile viciului lor.

Cainii, pisicile sau animalele de casa se pot imbolnavi in timp de cancer, boli de piele sau boli ale aparatului respirator, la fel ca si oamenii care inspira "pasiv" in prezenta fumatorilor, iar singura solutie pentru prevenirea unor astfel de probleme de sanatate ramane abstinenta sau fumatul in locuri special amenajate, bine aerisite, unde animalele sa nu aiba acces, fiind astfel protejate de acest factor de risc.

Cancerul cavitatii bucale poate sa apara mai des la pisicile care isi curata blana minutios ingerand si noxele depuse aici atunci cand se fumeaza frecvent in spatiul lor de viata, iar problemele aparatului respirator apar mai frecvent la pasari si animalele de casa care nu beneficiaza de o aerisire corespunzatoare a spatiului lor de locuit, inhaland suplimentar si fumul nociv de tigara.

Nu de putine ori animalele au obiceiul sa "guste" tigarile sau scrumul de tigara lasate neglijent in preajma lor, in acest mod in special cainii putand sa experimenteze otraviri accidentale cu nicotina sau toxine care sa le puna serios viata in pericol, deranjand puternic si sistemul lor digestiv. Adaugate la expunerea la fumul de tigara, asemenea "accidente" reprezinta un factor de risc major pentru sanatatea animalelor, adesea trecut cu vederea de catre posesorii lor.

Tigara electronica reprezinta o alternativa recenta si sanatoasa la fumatul traditional, dar si aici se impune depozitarea unor asemenea dispozitive in locuri ferite de animale pentru a se preveni ingerarea accidentala a lichidelor incarcate cu nicotina. Mai bine este daca se renunta complet la fumat sau nu se fumeaza deloc in prezenta animalului favorit, si posesorii de animale ar trebui sa ia serios in considerare asemenea optiuni care sa aduca un plus de sanatate pentru toata familia si nu doar pentru animalele de companie.

Medicii veterinari sunt unanim impotriva fumatului in zonele unde traiesc animale si recomanda cu tarie abtinerea de la acest viciu si practicarea sa doar in locuri special amenajate. Cu cat mai mult se acorda atentie si acestui aspect, cu atat mai bine va fi pentru sanatatea patrupedelor, si fumatul ca si alti factori de risc trebuind sa dispara cat mai rapid dintre amenintarile care pot pune in pericol sanatatea unui animal aflat in grija unor proprietari nu intotdeauna constienti de raul pe care il pot cauza din ignoranta sau din pura nepasare.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu