Cariera Lifestyle

Dincolo de rigorile legii

Dincolo de rigorile legiiMeseria de avocat  este de departe in topul preferintelor multor oameni.  Dincolo de munca, ore  marcate de  stres stau multe secrete si multe elemente cheie ce fac din aceasta meserie una imbinata cu succes si pasiune.

Datorii, obligatii, responsabilitati, satisfactii. Care din acesti piloni  joaca un rol esential si cum se face aceasta meserie pentru  a indeplini toate cerintele etice si morale si in acelasi timp de a pastra stafeta sus atat pentru tine cat si pentru client, ne va spune Robert Dorobantu, avocat la Cabinet avocati Dorobantu.
 
Meseria de avocat. Suna frumos dar si greu. Care a fost scanteia ce te-a determinat sa o alegi?

In primul rand, iti multumesc mult pentru oportunitatea de a raspunde intrebarilor tale. Voi incerca sa fiu sincer si concis.

Ca sa fiu sincer, pana in anii terminali ai liceului nu eram foarte hotarat in ceea ce priveste calea profesionala ce o voi urma. Imi placeau stiintele exacte, dar nu atat de mult incat sa ajung arhitect sau inginer. Ma atragea umanul, dar nu ma visam romancier sau pictor. Decizia de a alege dreptul a fost o alegere inspirata si o combinatie potrivita pentru mine intre rigoarea stiintelor exacte si libertatea stiintelor umaniste.

De cum am inceput Facultatea de Drept am stiut insa ca vreau sa ajung avocat si chiar daca nu a fost usor, am facut totul pentru a urma aceasta cariera intr-o perioada in care era destul de greu a patrunde in bransa.  

Cu totii stim ca este o meserie dificila si volumul de munca  destul de mare. Ce te-a motivat sa mergi mai departe?

Desi avocatura a capatat dupa 1990 o aura de meserie liberala cool si foarte banoasa, in realitate situatia e putin diferita. Nu este in nici un caz o profesie usoara, iti consuma foarte mult timp, pasiuni si pe langa vocatia obligatorie implica si mult studiu permanent. Multi cred ca a fi avocat este ca in filme, adica  sa pledezi cumva intr-un proces de renume, iar toata sala, impreuna cu mass-media nationala sa fie cu ochii pe tine. A fi avocat insemna de multe ori sa pierzi mult timp degeaba asteptand sa-ti fie luat dosarul, inseamna sa te trezesti si la 3 dimineata pentru clientii tai si sa faci mii de kilometri  intre instantele din tara, sa alergi ore in sir numai pentru a obtine o copie legalizata de  pe o hotarare, si mai ales cateodata sa explici clientului ca nu e vina ta ca a pierdut procesul ci a completului de judecata.

Cu toate astea, personal, nobila profesie de avocat, mi-a oferit aceea esentiala libertate in activitate, posibilitatea de  promovare pe propriile picioare, bucurie si satisfactii; acestea cred eu ca ar fi principalele  motive pentru care am mers mai departe din 2002 pana astazi.

Spune-le cititorilor mei ce anume trebuie sa aiba in vedere atunci cand isi aleg un avocat? Ce nu trebuie sa omita?

In principiu ar fi ideal sa alegi un avocat care vine prin recomandare de la cineva in care ai incredere si care a relationat profesional cu acel avocat, bineinteles cu rezultate pozitive.E bine deci sa-i excluzi din alegere pe cei care nu se bucura de o reputatie profesionala solida sau pe cei care se „bucura” de o reputatie contrara demnitatii profesiei  iar dupa, pe cei care iti pretind onorarii fabuloasesi neconforme realitatii cauzei.

Deasemenea ar fi de preferat sa refuzi avocatul care iti spune, din prima, cat te costa fara macar sa fi citit dosarul tau si culmea iti garanteaza si ca vei câstiga.

Sunt cazuri si in avocatura cand e valabil proverbul cu „pomul laudat”. De multe ori avocatii foarte consacrati au un volum prea mare de dosare si nu pot sa acopere perfect si in mod direct toate spetele. Asa ca, sunt dosare in care ar fi de preferat un avocat mai tanar, ambitios, care sa te trateze de parca ai fi singurul lui client si sa se dedice total  cauzei.

Au existat momente cand ai vrut sa renunti? Cand optimismul nu a fost de partea ta?

E clar ca in orice profesie exista  perioade bune si perioade mai putin bune cu dezamagirile de rigoare, insa niciodata nu am simtit imboldul de a renunta la calitatea de avocat. Desi, in ziua de astazi, ca in aproape toate domeniile si in avocatura performanta a ajuns sa se masoare in profitul realizat, eu cred ca nu trebuie privit totul ca pe un business si nu trebuie sa renunti doar pentru ca beneficiile materiale nu sunt cele scontate.
 
Spune-mi te rog, partea de consiliere, ce anume te-a determinat sa o alegi?

Conjunctura si oportunitatile au facut ca acum cativa ani sa ma implic in zona consilierii in administratie si tangential in politica. Mi-a fost intru-catva la indemana, ca sa zic asa, mai ales ca o parte importanta a profesiei de avocat e cea legata de consiliere si consultanta si iti dezvolta abilitatile in relatiile interumane. Desi m-am desprins cumva de meseria de baza, am considerat ca e bine sa nu raman inchistat intr-un singur domeniu si sa fiu deschis noilor oportunitati.

Care este cea mai mare satisfactie in acest domeniu?

Satisfactia si bucuria cea mare a oricarui avocat, este cea pe care o traieste in momentul in care solutia pe care el a prefigurat-o este finalmente acceptata de justitie iar clientul este fericit si multumit de solutie. Acest lucru e valabil mai ales in cazul avocatilor penalisti, dreptul penal fiind mai apropiat de om si de problemele lui reale.
Am avut clienti care au pastrat legatura cu mine, ma suna inca de sarbatori, imi trimit emailuri sau mesaje cu diferite ocazii.

Unui tanar care ar  vrea sa urmeze acest drum, ce sfat ai avea pentru el?

Avocatura este un domeniu pe cat de atractiv, pe atat de dificil si de multe ori difera de imaginea creeata a priori in facultate.

Daca are vocatia si pasiunea necesara, daca are inclinatii pentru a lucra nemijlocit cu oamenii, daca este pregatit pentru o meserie grea, solicitanta de multe ori, dar frumoasa, zic sa mearga pe drumul asta .

Daca ar fi sa o iei de la capat, ai face acelasi lucru?

Cu siguranta, da.

Iti multumesc tare mult pentru timpul tau  si spor in continuare!
 
Cu toata placerea !

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu