Lifestyle Tehnologie si internet

Cum vor arata calculatoarele in viitor?

Cum vor arata calculatoarele in viitor?Ca o alternativa tot mai des discutata la microcircuitele pe baza de silicon se vorbeste in ultime vreme despre asa-numitele sisteme moleculare cu aplicatii in electronica moleculara, care pot sta la baza unei noi tehnologii de fabricare a calculatoarelor personale numita pe scurt tehnologia cuantica.

Acestea nu vor mai folosi clasicele tranzistoare in sute de milioane de exemplare ci se va apela la molecule capabile sa desfasoare operatiuni cu viteza mai mare, ocupand in acelasi timp un spatiu mai mic decat tranzistorii din procesoarele moderne asa cum le cunoastem cu totii.

Domeniul electronicii moleculare a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare fara precedent, dar nu s-a putut pune la punct pana in prezent un procesor pe deplin functional si, bineinteles, superior procesoarelor din gama celor pe care le folosim cu totii atunci cand utilizam calculatorul personal.

Caile de constructie a unui asemenea procesor molecular pot pleca de la chimie si aplicatiile sale, moleculele urmand sa fie activate prin reactii chimice diverse, sau se poate opera cu elemente de mecanica cuantica, aici discutandu-se despre asa-numitele calculatoare cuantice, care sa foloseasca unitati numite qubiti sau biti cuantici.

Daca savantii vor reusi fie intr-un fel, fie intr-altul sa creeze un asa-zis calculator cuantic pe deplin operational si cu performante superioare celor folosite de noi in prezent atunci ei vor deschide noi drumuri in universul IT, nemaiexistant practic limitarile generate de viteza de procesare a datelor si putandu-se astfel crea aplicatii utile pentru cele mai variate domenii de activitate. Exista deocamdata promisiuni in acest sens, dar ramane de vazut si cat va mai dura pana ce banalul cip de silicon sa poata fi inlocuit cu altceva, net superior si care sa nu necesite costuri ridicate pentru producerea sa.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu