Animale de companie Lifestyle

Cum sa ai grija adecvat de cainii in varsta?

Cum sa ai grija adecvat de cainii in varsta?Intretinerea unui caine in varsta nu reprezinta doar o responsabilitate suplimentara pe care si-o asuma proprietarul sau ci inseamna mult mai mult, este vorba despre ingrijirea unui adevarat membru al familiei, o fiinta de care iti pasa la fel de mult cum iti pasa de toti cei dragi care traiesc alaturi de tine. Si nu va fi o sarcina prea usoara pentru ca, odata cu trecerea anilor, cainii de companie pot dezvolta afectiuni diverse de sanatate, multe dintre acestea putand fi insa prevenite daca se ofera o o ingrijire adecvata si se tine constant legatura cu medicul veterinar.
 
Surplusul in greutate este un risc de sanatate specific tuturor animalelor de companie si nu doar cainilor, iar veterinarii va sfatuiesc sa optati pentru un stil de viata activ tocmai pentru a preveni cresterile in greutate si a ajuta astfel animalul sa isi pastreze sanatatea la standarde satisfacatoare. Obezitatea nu e de bun augur pentru cainii in varsta, deci nu uitati sa ii scoateti des la plimbare, petreceti impreuna mai mult timp in aer liber si ajustati-va programul astfel incat sa raspundeti zi de zi acestui imperativ de folos pentru sanatatea cainelui vostru.
 
Alaturi de miscarea in aer liber, dieta este o alta cerinta pentru prevenirea afectiunilor la cainii in varsta, odata cu reducerea caloriilor din alimentatie, menita sa previna cresterile in greutate, fiind recomandat sa se opteze pentru o hrana mai bogata in suplimente diverse care vor preveni inflamarea organismului, artroza, diabetul, afectiunile sistemului circulator, ale danturii si alte probleme de sanatate pe care le pot dezvolta mai frecvent cainii de companie in varsta.
 
Foarte important, nu uitati ca, la fel ca si persoanele de varsta a treia, si cainii batrani pot experimenta probleme cu auzul, vederea, coordonarea miscarilor, etc. si de aceea este important sa intelegeti acest lucru si sa reganditi relatia cu animalul vostru de companie tinand seama si de aceste aspecte. Dresajul, de exemplu, nu este recomandat doar cainilor tineri ci, mai nou, au aparut tehnici foarte bune de dresaj pentru cainii in varsta care pot deprinde repede comenzi noi si de bun folos bazate atat pe semne cat si pe stimuli verbali, totul menit sa ii ajute sa comunice mai eficient cu stapanii lor.
 
Pentru ca sunt mai iritabili si mai putin alerti decat cainii mai tineri, cainii in varsta au nevoie de un program special de odihna si de un plus de intimitate acasa si este recomandat sa reamenajati locuinta astfel incat sa le oferiti un loc special, doar al lor, unde nu vor fi deranjati si vor fi si protejati de curentii de aer ori de prea multa caldura sau frig. Suplimentar e bine sa eliminati obiectele ascutite, colturile dure, accesul in spatiile abrupte si alte arii din locuinta care prezinta un potential risc de accident pentru cainele vostru.
 
Nu in ultimul rand, apelati la serviciile veterinarului pentru un control de rutina ceva mai des in cazul cainilor in varsta (o data la 3 luni), si aceasta fiind o cale optima de prevenire a afectiunilor diverse care pot aparea la patrupedele trecute de "prima tinerete". Este posibil ca, prin intermediul cabinetului veterinar, sa aveti acces si la alte servicii medicale sau de alta natura special destinate cainilor in varsta, iar daca asa sta cazul, calculati-va bugetul cu atentie pentru a face loc si acestor cheltuieli suplimentare atunci cand va fi absolut nevoie.
 
 
 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu