Lifestyle Tehnologie si internet

Cum putem masura informatia digitala?

Cum putem masura informatia digitala?Calculatoarele noastre personale sunt construite dupa o tehnologie simpla care inglobeaza milioane de tranzistoare de dimensiuni microscopice capabile toate sa inchida si sa deschida circuitul de nenumarate ori pe secunda si oferindu-ne astfel noua posibilitatea de a utiliza la parametri optimi toate programele de calculator.

Pe baza limbajului binar, contruit din secvente succesive de 0 si 1, adica circuit inchis si circuit deschis asa cum aminteam anterior ca functioneaza tranzistoarele, se pot crea sumedenie de programe, se pot transmite imagini, fisiere video si audio si pot fi executate multe alte activitati de prim interes pentru noi.

Cele doua simboluri, 0 si 1, care stau la baza codului utilizat de catre calculatoare pentru a structura informatia primita de la un programator sunt de fapt si primele unitati de masura care sa ne permita sa evaluam cantitatea de informatie procesata, aceste simboluri numindu-se biti, bitii fiind punctul de plecare pentru a determina unitatea de masura de referinta pentru calcularea informatiei.

Toate programele rulate pe un calculator si toate fisierele stocate aici pot fi masurate astfel in biti, prin apelul la matematica. 8 astfel de biti formeaza apoi un octet (byte), acest octet fiind de fapt si referinta pentru toti ceilalti multipli de calculare a informatiei. 1000 de octeti (bytes) vor forma 1 Kilooctet (Kilobyte), 1000 de Kiloocteti formeaza un 1 Megaoctet (Megabyte) si asa mai departe.

In realitate insa, conform calculelor exacte, 1024 de octeti formeaza de fapt un 1 Kilooctet (Kilobyte) si calculand in continuare de aici obtinem si ceilalti multipli ai informatiei, dar producatorii de hardware nu prea folosesc asemenea calcule, ei preferand diviziunile rotunde. De aceea suntem confruntati deseori cu hard-discuri de 250 de GB, de exemplu, care in realitate nu ofera decat 230 GB pentru depozitare sau CD-uri de 700 MB vazute insa ca avand 702 MB, dar acestea sunt detalii lipsite de importanta, noi putand calcula destul de exact informatia cu sau fara cei 24 de octeti in plus sau in minus.

Cantitatea de informatie de pana la 1 Megaoctet (Megabyte – MB) este insignifianta, un fisier modest de muzica depasind deseori 2 MB de informatie. Plecand de aici insa discutam la modul serios despre spatiu de depozitare si nevoia de mai mult si mai mult spatiu si ajungem astfel la Gigaocteti (1000 MB), Teraocteti (1000 GB). Petaocteti (1000 TB) si asa mai departe. In prezent, cele mai performante hard-discuri din comert pot depozita informatie de ordinul Teraoctetilor, dar nu va mai trece mult si vom discuta despre dispozitive HDD cu capacitate uriasa de depozitare, greu de imaginat chiar si in zilele noastre.

Informatia digitala poate fi deci masurata foarte precis, iar noi avem nevoie de aceste calcule fie si pentru a putea estima spatiul liber de pe hard-discul nostru sau pentru a putea edita profesionist un fisier incat sa incapa fara probleme pe un CD sau un DVD. Este vorba pana la urma despre abecedarul calculatoarelor, iar noi toti trebuie sa invatam si astfel de notiuni pentru ca ne lovim zilnic de ele si pentru ca stiind despre ce e vorba vom avea si o viata mai usoara pe viitor.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu