Cariera Lifestyle

Cum ajungi un bun programator web?


Domeniul numit web development este deosebit de vast pentru a se putea spune ca un pasionat va reusi sa se pregateasca cu adevarat temeinic si complet inainte de a se lansa ca profesionist pe piata dezvoltarii de aplicatii web. Este de ajuns sa amintim doar cateva dintre limbajele de programare si alte notiuni de baza pentru a ne lamuri pe deplin ca nu e vorba de o meserie pentru oricine ci una care se adreseaza persoanelor dispuse sa investeasca foarte multa vreme in educatia lor, urmata si de perfectionari diverse care nu se vor incheia probabil niciodata.

Un bun web developer trebuie sa se specializeze in limbajele numite tehnic HTML, CSS sau PHP, pentru a numi doar cateva dintre cele aflate acum la moda, dar trebuie sa aiba notiuni temeinice si de SQL, JavaScript, utilizare servere, cunoastere a comenzilor folosite in Linux si asa mai departe. Nu e deci de ajuns sa fii un excelent utilizator de sisteme de operare Windows pentru a fi gata sa iti propui o cariera in domeniului web development-ului. De fapt, cei care reusesc intr-un asemenea domeniu foarte competitiv sunt chiar absolventii liceelor cu profil informatic care mai tarziu aleg sa isi completeze cunostintele cu studii universitare de lunga durata la facultati cu specializari in calculatoare sau informatica.

Chiar si asa, cu facultatea incheiata si acumularea unor cunostinte serioase, tot nu va fi de ajuns pentru a te putea lansa cu succes ca web developer daca nu ai un talent special in aceasta directie. Unii dintre cei care totusi aleg sa faca acest pas vor recurge la artificii tehnice pentru a reusi sa isi pacaleasca angajatorii sau clientii cu ceva stralucire, dar fara a da randamentul dorit. Astfel, asemenea developeri de duzina vor apela des la niste formule simpliste, dar bine puse la punct de creatorii de programe, care iti vand pachete atractive facandu-te sa crezi ca poti face orice si inca in foarte scurta vreme. Asemenea subterfugii sunt insa usor de descoperit imediat ce ti se cere sa faci un adaos simplu la un proiect web si tu nu reusesti cu nici un chip sa duci treaba la bun sfarsit.

Web Development-ul este deci un domeniu care se adreseaza "celor mai buni dintre cei buni" si ar fi mare pacat daca in Romania s-ar proceda si in acest domeniu ca in multe altele fiind promovati tot amatorii si nu persoanele care se pregatesc cu eforturi uriase pentru a reusi cu succes intr-un domeniu de varf al zilelor noastre. Web Developerii talentati, care nu sunt incurajati dela bun inceput, nu vor sta prea mult pe ganduri si vor pleca cat ai zice peste peste hotare, la lucru, ei fiind pe deplin constienti de valoare lor reala precum si de posibilitatile financiare reale ale multor angajatori din Romania.

Pe langa educatia obtinuta in scoala si mai tarziu la universitate un bun web developer va trebui sa apeleze frecvent si la informatia de specialitate cea mai noua studiind de unul singur o sumedenie de materiale oferite, din fericire, cu generozitate si la preturi accesibile atat pe Internet cat si la bibliotecile publice ori in librariile de profil. Intrucat nu exista o formula standard de succes din acest punct de vedere fiecare pasionat al web developmentului va trebui sa se specializeze de unul singur si pe aceasta cale. Cumulat cu practica de zi cu zi, experimente de tot soiul precum si contactul frecvent cu specialisti deja consacrati exista sanse bune sa poti ajunge candva, nu prea tarziu, dar nici asa peste noapte, un profesionist cautat si multumit de tot ceea ce reusesti sa oferi clientilor tai.

Oricum ar fi, aici succesul este mult mai aproape daca se pune si o doza importanta de pasiune in tot ceea ce faci. Nu va avantati deci catre web development decat daca stiti ca aveti niste talente speciale si mai stiti ca nu va temeti nici de insuccese si nici de munca grea. In rest, toate cele bune si mult succes!

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu