Animale de companie Lifestyle

Ce facem cu animalele de companie pe durata sarbatorilor de iarna?

Ce facem cu animalele de companie pe durata sarbatorilor de iarna?Pentru iubitorii de animale, sarbatorile de iarna sunt si o mare bucurie, dar se pot usor transforma si intr-un adevarat cosmar atunci cand, din lipsa de atentie, amicii necuvantatori pot intra in tot felul de buclucuri fie pentru ca mananca prea mult si inca din ceea ce nu au voie, fie pentru ca sufera sau provoaca accidente diverse prin locuinta noastra.

Pregatirile noastre de sarbatori trebuie de aceea sa tina seama si de tabieturile animalului nostru de companie, mai ales in cazul cateilor si a pisicilor fiind nevoie de un plus de grija care sa ii tina pe acestia la distanta de toate necazurile. Fiind parte din familie, bineinteles ca si dansii vor putea sa intampine Craciunul alaturi de noi, dar numai in anumite conditii si numai dupa ce am luat toate masurile de siguranta care se impun intr-o asemenea situatie.

Mancarea pe care o pregatim pentru mesele de sarbatori este si unul dintre cele mai mari pericole pentru sanatatea animalelor de companie, in special dulciurile, ciocolata sau bauturile care contin alcool trebuind sa fie mereu pastrate in locuri inaccesibile pentru animalul nostru. De asemenea, carnea, branzeturile si lactatele trebuie tinute mereu la distanta mai ales daca animalul se afla la o dieta speciala si veterinarul ne-a recomandat sa il ferim constant de anumite produse alimentare.

Pestele, carnatii, oasele de pasare sau cele mai consistente de vita, pulpele de pasare ori halcile de carne trebuie ascunse foarte bine si inchise in congelator, in caz contrar fiind foarte posibil ca animalul nostru drag sa aiba o indigestie serioasa sau chiar sa ajunga pe masa veterinarului cu o ocluzie intestinala sau alte afectiuni grave cauzate de lacomia sa, dar si de neglijenta noastra.

Pomul de Craciun reprezinta o alta sursa de stres pentru posesorii de animale de companie, fiind destul de problematic sa il decorezi dupa normele traditionale, adica punand si cadouri diverse sub coroana sa ori atarnand diverse fructe sau instalatii electrice printre ramuri. Un compromis sanatos trebuie facut in aceasta privinta, fiind recomandat sa se renunte atat la fructe, bomboane de ciocolata sau alte produse cu rol decorativ cat si la instalatie electrica, artificii sau alte posibile surse de incendiu.

Inclusiv decoratiunile de Craciun nu mai pot fi plasate la discretia animalului de companie, multe specii nefiind deloc docile si avand prostul obicei sa distruga totul exact cand ti-e lumea mai draga. Prin apelul la imaginatie si unele eforturi suplimentare se poate totusi decora intreaga casa in asa fel incat animalul sa nu fie tentat sa se joace cu tot ce ii iese in cale, iar noi sa fim mai linistiti ca totul se va desfasura fara nici un stres din acest punct de vedere.

O camera speciala sau un loc anume amenajat trebuie rezervat in intregime animalului de casa atunci cand intentionam sa petrecem pana dimineata, aici nefiind permis niciunui invitat sa intre pe neasteptate, stresand inutil animalul si perturbandu-i programul sau normal de odihna. Un mic sacrificiu suplimentar va trebui sa includa si mentinerea muzicii la un nivel mai scazut, in acest mod fiind siguri ca animalul nostru de companie isi va vedea de somnul sau, iar alaturi de acesta si vecinii nostri, poate mai putin pusi pe chef de chef pana dimineata.

In cazul in care nu ne petrecem Craciunul acasa, lucrurile nu mai sunt chiar atat de complicate, acum avand nevoie doar de o persoana de incredere care sa se ocupe de toate cele necesare pana la intoarcerea noastra sau, daca acest lucru nu este posibil, putand chiar sa luam si animalul cu noi, acolo unde suntem siguri ca i se vor asigura conditii decente pentru petrecerea timpului si pentru odihna.

Fiind totusi sarbatori, animalul de companie nu trebuie izolat de atmosfera specifica, putand sa il facem fericit prin mici cadouri care sa ii produca mare placere, precum o perna sau un patut special gandit pentru nevoile sale, sampoane si alte produse de intretinere, putina iarba-matei pentru pisici, o zgarda mai confortabila pentru catel si asa mai departe.

Ceea ce vor aprecia la maximum toate animalele de sarbatori, indiferent de specia din care fac parte, vor fi relaxarea totala si veselia care nu trebuie sa lipseasca in asemenea momente, pentru toate animalele linistea, prietenia si atentia constanta insemnand chiar raiul pe pamant. Nu uitati deci sa va relaxati la maximum pe toata durata sarbatorilor si evitati stresul cu orice pret atat pentru voi cat si pentru animalul vostru preferat.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu