Cunoscuta noua din tutorialele tehnice si sub denumirea de motherboard sau placa-mama, placa de baza a oricarui calculator este intotdeauna "vedeta" intregului echipament hardware, aceasta componenta facandu-ne de fapt sa preferam un anume calculator, intr-o configuratie optima sau, dimpotriva, sa respingem indignati oferta facuta din cauza resurselor limitate pe care ni le poate aloca placa de baza.
Nu intotdeauna putem vedea in mod direct placa de baza, care este pozitionata in interiorul calculatorului si atasata foarte solid de carcasa, dar putem totusi sa ne facem o idee de ansamblu studiind la o prima analiza aspectul exterior al calculatorului si observand porturile sale, mai multe sau mai putine, dupa caz.
O placa de baza este deci cu atat mai performanta cu cat ne poate oferi accesul la mai multe componente de hardware externe sau periferice, in acest mod noi reusind sa folosim fara probleme o tastatura cu si fara fir, un dispozitiv mouse pe USB ori pe PS/2, internet mobil si fix, imprimanta, conexiune wireless, firewire si dispozitive pentru stocarea memoriei dintre cele mai avansate.
Atunci cand placa de baza va fi de generatie mai veche ori produsa cu intentia expresa de a se face economii la consumul total de energie, asteptarile noastre nu vor fi probabil implinite, noi trebuind sa ne mutam atentia catre o alta oferta mai buna sau sa ne multumim cu ceea ce ni se ofera pentru ca ne convine mai mult pretul propus.
Daca in cazul calculatoarelor tip laptop cam pe aici ne oprim atunci cand analizam performanta unei placi de baza, noi trebuind astfel sa ne incredem total in prezentarea agentului de vanzari care ne face oferta, in cazul calculatoarelor desktop avem totusi posibilitatea sa descoperim in amanunt daca intr-adevar vom face un targ bun, deschizand carcasa calculatorului si uitandu-ne mai atent la placa sa de baza.
Aici vom putea apoi intelege daca totul este la inaltime, observand mai inainte de toate numarul sloturilor destinate pentru memoria RAM si posibilitatile care ni se ofera atunci cand dorim sa crestem memoria fizica pentru noul nostru calculator. Pasul urmator este sa ne mutam atentia catre cablurile de conexiune IDE sau SATA si sa vedem si aici cam cat de multe astfel de dispozitive poate suporta placa noastra de baza.
Ideal este ca placa de baza sa ne ofere posibilitatea de a conecta macar un HDD mai vechi tip ATA si macar un HDD mai nou tip SATA, iar suplimentar ne vom dori de asemenea sa putem adauga si o unitate DVD/CD-ROM alaturi de cea deja existenta in configuratia calculatorului nostru. Cu cat mai multe posibilitati vom avea si in acest caz, cu atat mai ofertanta va fi si placa de baza aleasa de noi.
Bineinteles ca sursa de alimentare necesara pentru a face fata tuturor facilitatilor oferite de o placa de baza performanta nu poate fi prea mica, dar se stie ca "obrazul subtire cu cheltuiala se tine" si de aceea, atunci cand intr-adevar ne dorim rezultate deosebite nu putem alege nici o sursa de alimentare mai mica de 500W, cam pe aici situandu-se si consumul mediu al calculatoarelor de mare performanta.
Al treilea pas de urmat in analiza placii noastre de baza va fi sa observam procesorul cu care este aceasta compatibila si de asemenea modalitatea de racire a acestui procesor, mai mult sau mai putin optima. Din fericire insa procesoarele moderne si placile de baza compatibile cu acestea nu pun deseori probleme din acest punct de vedere astfel incat pe noi ne va interesa doar puterea acestui procesor care sa raspunda si cerintelor noastre specifice.
Multe placi de baza de ultima ora vin deja integrate cu o placa audio si o alta video destul de puternice atat pentru a se economisi resursele cat si pentru a se asigura o performanta generala mai mare insa chiar si asa tot e bine sa observam daca pe placa noastra de baza se afla si sloturi suficiente pentru a atasa o alta placa audio sau video mai puternica ori alte dispozitive precum un Tuner TV sau o placa de retea mai buna.
Si aici, cu cat mai multe posibilitati ni se ofera, cu atat mai performanta este de asteptat sa fie si placa de baza aleasa de noi. Uneori vom descoperi si sloturi foarte diferite, care sa acopere astfel toate componentele de hardware necesare functionarii impecabile a unui calculator, iar alteori numarul acestor sloturi va fi atat de redus incat te poti intreba pe buna dreptate ce vei face in cazul in care una dintre componentele integrate a placii tale de baza va cadea si tu vei fi astfel nevoit sa sacrifici din resurse sau chiar sa cumperi o noua placa de baza deoarece cea veche, desi inca functionala nu iti mai serveste la nimic.
Deloc simplu de selectat din oferta foarte bogata de pe piata, o placa de baza de exceptie va trebui intotdeauna sa treaca si de proba calitatii, doar produsele oferite de marii manufacturieri fiind din acest punct de vedere viabile, existand din pacate o intreaga serie de placi de baza piratate fara nici o retinere care imita la perfectie oferta originala, dar care nu se apropie nici macar in gluma de performantele acesteia.
Pentru performanta generala a unui calculator, laptop sau desktop, placa de baza este la fel de importanta ca si procesorul, toate programele de software pe care visam sa le avem la degetul mic depinzand in mod direct de calitatea si posibilitatile oferite de placa noastra de baza. Nu va lasati de aceea inselati de promisiunile neacoperite ale distribuitorilor de calculatoare si componente din Romania, ci alegeti-va produsul dorit si in functie de performantele reale ale placii de baza si nu doar orientandu-va dupa memoria RAM oferita sau viteza mare de lucru a procesorului ori aceea a placii video.
Adauga comentariu