Cariera Consultanta

Stresul poate afecta succesul la interviul profesional

Stresul poate afecta succesul la interviul profesionalDestul de multi profesionisti de cea mai buna calitate pot cunoaste esecul la negocierile din cadrul interviului profesional din cauza unui nivel crescut de stres, acesta putand fi generat de cele mai diverse cauze, dar cerand sa fie tinut sub control mai ales in momentul in care se face trecerea catre o noua situatie profesionala.

Din pacate stresul nu poate fi pur si simplu ignorat sau mascat nici macar pentru cele cateva zeci de minute care marcheaza interviul profesional in sine, adesea propriul nostru psihic avand prostul obicei de a ne trada exact atunci cand credeam ca am depasit tot greul. Stresul trebuie deci confruntat ca o adevarata problema, existand si unele cai utile prin care sa ne descurcam multumitor chiar si atunci cand resimtim din plin presiunea pusa de unele situatii limita din viata noastra.

1. O tehnica de succes pusa in practica de multi aplicanti la un loc de munca este compararea propriei lor persoane cu aceea a persoanei care sustine interviul din punct de vedere a nivelului de stres resimtit. In aceste conditii, realizezi brusc faptul ca cel din fata ta de asemenea este supus unor doze crescute de stres, lucru care te poate face mai sigur pe tine si mai putin inclinat sa faci gafe profesionale.

2. Continuand pe acelasi drum, al oglindirii persoanei care sustine interviul, poti de asemenea descoperi in fata ta profesionistul veritabil sau doar un amator, lucru care sa te convinga in scurta vreme daca ai ales sau nu corect noul tau loc de munca. Prin aceasta tehnica, se poate relationa mult mai corect la interviul profesional, intre profesionisti adevarati lucrurile desfasurandu-se adesea fara sincope deoarece exista deja un limbaj comun.

3. Pasul urmator va fi desigur sa se mentina analiza de la interviul profesional in baza unor criterii strict profesionale, persoanele stresate fiind adesea tentate sa isi expuna problemele personale pentru a scapa astfel de o parte din presiunea psihica resimtita. Este gresit sa se permita asemenea scapari, iar tot ceea ce tine de imaginea profesionala poate ajuta mult la depasirea momentelor mai delicate de pe parcursul interviului profesional.

4. Pentru aplicantii cu mai putina experienta, pregatirea pentru interviul profesional si instruirea adecvata in acest sens vor permite un plus de incredere, in acest fel stresul putand fi de asemenea tinut bine sub control.

5. Greselile si gafele facute pe durata unui interviu pot genera stres suplimentar, dar acestea trebuie depasite cat mai repede pentru a nu se inregistra timpi morti si a se pierde mai multe puncte. Sinceritatea mentinuta in limitele profesionale si prezentarea pe puncte vor ajuta mult, iar daca interviul a fost repetat cu seriozitate de acasa atunci sansele raman la fel de bune chiar si daca se mai strecoara unele greseli in cadrul prezentarii profesionale.

6. Foarte importanta pentru eliminarea stresului ramane si atitudinea relaxata, o nota minima de degajare si afisarea zambetului profesional putand sa faca lucrurile sa decurga mult mai bine. Prin motivarea pozitiva, aplicantul se va simti automat mai increzator, lucru intru totul favorabil pentru ducerea la bun sfarsit a intregii prezentari profesionale.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu