Prezenta tot mai numeroasa a companiilor multinationale pe piata fortei de munca din Romania ultimilor ani a adus un nou trend in sfera interviurilor profesionale, mai nou fiind promovat pe scara larga asa-numitul interviu comportamental, unde se pleaca de la premiza ca trecutul profesional al unui candidat este un indicator de baza pentru evolutia sa de succes in situatii similare de munca din viitor.
Introdus de tot mai multe companii care activeaza pe teritoriul Romaniei, interviul profesional comportamental face apel la intrebari care se axeaza toate pe reliefarea abilitatilor profesionale si a modului specific de indeplinire a unor sarcini de munca in situatii bine delimitate, incercandu-se astfel sa se stabileasca un comportament profesional al candidatului, pe baza caruia sa se faca apoi departajarea in cadrul selectiei finale.
Companiile care practica un asemenea stil de filtrare a viitorilor angajati stiu foarte bine ce tip de oameni isi doresc sa angajeze, acestia si nu altii putand apoi sa faca fata cu succes mediului specific de munca existent in cadrul companiilor in cauza. Persoanele care se ocupa cu organizarea interviurilor profesionale nu isi vor pierde deci vreme cu proaspetii absolventi, decat daca acestia detin abilitati speciale, si se vor axa in principal pe selectarea candidatilor cu o bogata experienta de munca.
Din punctul de vedere al candidatilor, acestia trebuie sa se informeze in avans asupra tuturor aspectelor care privesc activitatile profesionale din cadrul companiei tinta si sa descopere din timp daca experienta lor de munca include abilitati similare cu cele solicitate de locul de munca vizat. Strategiile economice utilizate, utilajele, tehnica de calcul si relatiile de munca trebuie sa fie bine cunoscute si sa fie acoperite si de trecutul profesional al candidatului. Astfel se va putea pune la punct o prezentare profesionala credibila care sa evidentieze un profil profesional adecvat politicilor de angajare practicate de compania tinta.
Printre intrebarile care pot sa apara in cadrul unui interviul profesional comportamental de interes ar putea fi si urmatoarele:
– Ce ati facut in mod concret pentru a va pregati pentru interviul profesional?
– Cum faceti de obicei fata criticilor si mustrarilor la locul de munca?
– Puteti descrie o situatie de munca unde ati indeplinit o sarcina de lucru in acord cu instructiunile detaliate oferite de seful dvs.?
– In ce situatie de munca ati simtit ca nu ati fost tratat corect?
– Ce abilitati profesionale v-ati insusit de la ultimul loc de munca?
– Ce proiecte ati reusit sa duceti la bun sfarsit in trecut?
– Puteti superviza o echipa de angajati si, daca da, atunci ce metode veti folosi pentru a ii motiva?
– Care este emisiunea sau showul dvs. preferat?
Intrebari precum cele mentionate mai sus sunt menite sa contureze cu precizie un profil profesional real al candidatului, iar decizia finala se ia astfel in deplina cunostinta de cauza, suprapunandu-se profilul persoanei interesata de ocuparea pozitiei scoase la concurs cu profilul standard pentru pozitia de ocupat asa cum l-a gandit anterior compania in cauza.
Informatia este deci cheia succesului la un interviu profesional comportamental si, bineinteles, este de maxima importanta si experienta in munca care, daca nu se pliaza pe cerintele angajatorului, atunci nu va fi relevanta nici la interviul profesional si inscrierea la concursul de angajare nu isi va gasi in consecinta rostul.
Companiile care practica asemenea politici la angajare sunt de regula companii serioase, care stiu ce asteapta de la propriii angajati si nu stau mult la discutii cu cei care fie nu se pregatesc temeinic pentru interviul profesional, fie nu corespund cu profilul candidatului ideal. Asemenea companii stiu sa isi recompenseze angajatii cu beneficii pe masura, dar procesul de filtrare a candidatilor va fi unul foarte dur si numai cei mai buni dintre cei buni vor putea avea apoi acces la un loc de munca ofertant si, de regula, foarte bine platit.
Adauga comentariu