Cariera Consultanta

Ce format de CV merita ales pentru interviul profesional?

Ce format de CV merita ales pentru interviul profesional?Romanii inca nu s-au obisnuit sa faca apel la noul standard de CV european, iar aceasta este in parte si din vina angajatorilor, care nu doresc sau nu cunosc nimic despre existenta sa si isi conduc interviurile in baza unor CV-uri functionale, in formatul preferat de persoana care aplica pentru un loc de munca.

Ideal ar fi ca toti aplicantii sa utilizeze pe viitor un format standard de CV, iar acesta sa fie noul CV european sau un altul similar, propus de catre Ministerul Muncii, dar pana atunci este bine sa revedem cum putem folosi acest document important pentru un maximum de avantaje.

Se stie in prezent ca exista cam 3 mari categorii de formate de CV, usor de identificat si printre modelele preferate de aplicantii din Romania, iar acestea sunt CV-ul cronologic, CV-ul functional si CV-ul mixt. Din punct de vedere al reusitei la interviul profesional, fiecare format de CV prezinta avantaje si dezavantaje si poate acesta este motivul pentru care inca se prefera diversitatea in defavoarea modelului standard unic.

CV-ul cronologic se deosebeste de celelalte printr-o capacitate mare de sinteza si o prezentare clara a obiectivelor si realizarilor, in ordine cronologica inversa, plecandu-se de la cele mai recente activitati in plan profesional. Pentru multi angajatori, acesta este si formatul preferat deoarece CV-ul cronologic se citeste usor si pot fi evidentiate clar sectiunile de maxim interes.

CV-ul functional se bazeaza pe o alta modalitate de grupare a punctelor de interes, nu cronologic ci dupa abilitatile profesionale, fiind de aceea si mai dificil de citit pentru un ochi neexperimentat. Se vor lista aici intotdeauna nivelul de expertiza al aplicantului pentru postul solicitat precum si alte date de interes din acest punct de vedere, dar nu se vor da detalii prea multe despre fostele locuri de munca, care nu au legatura cu postul dorit sau alte detalii suplimentare. Desi un format de CV practic si la obiect, CV-ul functional va fi rar preferat de catre angajatorii din Romania.

CV-ul mixt combina elemente ale formatelor anterioare de CV, oferind deopotriva o listare cronologica cat si punand un accent mai mare pe abilitatile si experienta necesare indeplinirii activitatii la noul loc de munca. De obicei, se incepe cu partea functionala, respectiv experienta si abilitatile relevante pentru postul dorit si se continua cu listarea cronologica a experientei profesionale trecute si alte date de interes. Angajatorii din Romania prefera si acest format de CV, cu conditia sa nu fie prea stufos sau prost structurat.

Puteti consulta toate formatele de CV profesional pe Internet fie apeland la modelele de CV furnizate online pentru programele de tip MS Office, fie la cele de tip Open Office insa de preferat este sa optati definitiv pentru modelul noului CV european sau macar un CV cronologic bine structurat deoarece angajatorii romani cam pe acestea le prefera in primul rand.

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu