Lifestyle Muzica si vedete

Ati fost vreodata oaspetii unui concert de muzica clasica?

Ati fost vreodata oaspetii unui concert de muzica clasica?Surprinzator poate pentru vremurile pe care le traim, destul de putini dintre noi reusim sa ajungem de-a lungul vietii intr-o sala de concerte pentru a asculta muzica clasica sau de alta factura, asa cum ne propune programul afisat de organizatori.

Concertele de muzica clasica in mod special sunt vaduvite adesea de o audienta numeroasa, iar acest lucru se intampla nu pentru ca nu ar exista un interes in acest sens ci mai degraba pentru ca organizatorii uita sa caute cai bune de captare a atentiei marelui public.

Se crede in mod gresit faptul ca un concert de muzica clasica ar presupune obligatoriu si o educatie muzicala pe masura, dar lucrurile stau in realitate diferit, oricine fiind binevenit la un astfel de concert atata vreme cat iubeste muzica sau macar manifesta un interes real pentru aceasta.

In mod de asemenea gresit se mai crede si faptul ca muzica s-ar adresa partii noastre rationale, fiind totusi stiut de multa vreme faptul ca, mai ales in cazul incepatorilor, muzica deschide noi orizonturi prin apelul la bagajul nostru de sentimente si emotii si mai putin prin stimularea intelectului.

Desigur ca intelectul va fi si acesta angajat cu timpul in receptarea muzicii, dar acest lucru se intampla natural, cu trecerea timpului, deci nimeni nu este practic obligat nici sa aiba educatie muzicala si nici sa asculte cu "mintea" o muzica care ii este nefamiliara, dar care atrage totusi prin subtilitatile sale stilistice.

Surpriza cea mai placuta pe care o poti avea la un concert de muzica clasica este sa descoperi ca stiai deja fragmente din muzica prezentata si ca pana la urma nu esti chiar atat de ignorant pe cat credeai ca esti. Plecand de aici poti apoi chiar sa afli ca muzica clasica iti place foarte mult si astfel sa devii un oaspete regulat al salilor de concerte.

Imbracamintea nu este de regula o problema pentru cei care merg la concert, dar uneori se va impune de la sine o vestimentatie mai formala ceruta de natura evenimentului si nu de un cod strict al salilor de concerte. La fel vor sta lucrurile si cu alte probleme de imagine, in rest impunandu-se doar un comportament adecvat, putina civilizatie si, mai presus de orice, pasiune pentru muzica.

Persoanele care doresc totusi sa fie mai bine informate cu privire la toate aspectele care tin de un concert de muzica clasica pot participa mai des la conferintele si discutiile pe aceasta tema, isi pot rafina cultura muzicala de acasa sau pot accesa diverse surse de informatie puse la dispozitia publicului larg.

Un concert de muzica clasica este mai mult decat orice altceva o sarbatoare a spiritului, multi compozitori dorindu-si aproape instinctiv ca muzica lor sa transforme si sa transfigureze nu doar oamenii, dar si locul in sine unde este sustinut concertul de muzica. De aceea merita sa profitam cu totii de aceste vibratii pozitive si sa vizitam de acum incolo salile de concerte mult mai des decat inainte.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu