Animale de companie Lifestyle

Alimente interzise pentru cateii de companie

Alimente interzise pentru cateii de companieFoarte curiosi si plini de energie, cateii se deprind de la o varsta frageda sa guste din toate "placerile vietii", ei avand nevoie de o continua educatie pentru a invata sa distinga intre ceea ce le face bine si ce nu, multe dintre alimentele sigure pentru consumul uman fiind in realitate daunatoare pentru dieta unui patruped, fie acesta catel sau pisica.

Plecand de la simplele accese de voma, greata, probleme intestinale si ajungand pana la probleme mai grave, care pot cauza decesul, alimentele destinate consumului uman trebuie separate intotdeauna atunci cand avem un catel prin preajma, unele dintre acestea fiind utile pentru o mica "tratatie", dar altele fiind de-a dreptul nocive si putand pune sanatatea animalului in pericol.

Ciocolata, de exemplu, este unul dintre aceste alimente nerecomandate pentru dieta unui caine, fiind arhicunoscut faptul ca abuzul de ciocolata poate induce rapid decesul prietenului nostru necuvantator. Substantele active continute de ciocolata afecteaza negativ deopotriva sistemul nervos si pe cel circulator si este puternic recomandat sa se tina ciocolata intr-un container bine inchis departe de cainii nostri de companie.

Similar cu ciocolata, fructele de avocado pot fi deosebit de daunatoare pentru sanatatea unui catel, si in aceasta situatie fiind direct afectate sistemul circulator si cel respirator si putand chiar sa survina decesul animalului in urma ingerarii unor cantitati mai mari din acest fruct, altfel recomandat noua, oamenilor, pentru consumul zilnic.

Atunci cand va impartiti mancarea gatita cu cainele vostru favorit, nu uitati sa omiteti din dieta sa toate preparatele care contin ceapa si/sau usturoi in stare cruda sau gatita deoarece si aceste alimente pot influenta starea de sanatate a animalului, conducand in timp la anemie si la o slabire a sistemului imunitar al patrupedului. Nu doar ceapa si usturoiul, dar condimentele in general nu au ce cauta in dieta unui catel, deci retineti acest lucru pe viitor de fiecare data cand oferiti putin din hrana voastra si acestuia.

Surprinzator poate pentru unii posesori de catei de companie, chiar si cartofii, in stare cruda mai ales, pot fi daunatori pentru sanatatea unui patruped, fiind practic interzis de catre medicul veterinar sa se introduca aceste legume, in orice forma ar fi gatite, in dieta unui caine. Multi se vor mira si vor spune ca au oferit deja cartofi fierti catelului dansilor si ca acesta nu a patit nimic, dar in realitate repetarea acestei "tratatii" conduce in timp la probleme de natura respiratorie si cardio-vasculara pentru animalul de companie.

Foarte nocive pentru dieta unui caine s-au dovedit a fi si multe dintre semintele si fructele nucifere, cainii de regula refuzand sa consume aproape instinctiv astfel de produse alimentare. Aceasta categorie de alimente se digera foarte greu in stomacul unui catel, iar situatia este la fel de proasta si atunci cand catelul ingereaza din neglijenta si seminte de fructe precum cele de mar, pere, cirese etc. Toate acestea sunt periculoase pentru sistemul digestiv al animalului si trebuie tinute la distanta de catei.

Nu in ultimul rand, alte fructe cu seminte, precum strugurii, stafidele, curmalele si smochinele pot fi deosebit de toxice pentru un caine, in aceasta situatie primele organe afectate fiind rinichii si de aici plecand producandu-se apoi o reactie in lant care poate duce la probleme grave de sanatate pentru animalul vostru de companie. Asemenea alimente si altele, precum cele amintite mai sus, trebuie mereu tinute in locuri inaccesibile cainelui de companie, fiind de-a dreptul neglijent si riscant sa se procedeze altfel.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu