Lifestyle Sport

Cele mai noi sporturi incluse la Jocurile Olimpice Rio 2016

Cele mai noi sporturi incluse la Jocurile Olimpice Rio 2016Jocurile Olimpice au reprezentat dintotdeauna o competitie a elitelor, fiind deloc usor pentru multe dintre sporturile moderne sa isi faca debutul in cadrul acestei competitii unde selectia este foarte riguroasa, iar concurenta deosebit de acerba. Forul care da lumina verde noilor ramuri sportive olimpice se numeste Comitetul Olimpic International si isi are sediul la Lausanne (Elvetia) functionand ca atare inca din anul 1894.

Comitetul Olimpic International organizeaza jocurile olimpice moderne de vara si de iarna o data la patru ani si poate aproba sau elimina o serie de discipline sportive din cadrul acestor competitii, anuntand intotdeauna asemenea schimbari cu multa vreme inaintea producerii evenimentului olimpic propriu-zis.

Dupa Olimpiada Londra 2012, cand au fost introduse unele discipline noi precum boxul feminin sau pentatlonul modern, Olimpiada de la Rio, din 2016, va include alte discipline sportive care au reusit sa treaca de selectia stricta a cerberilor de la C.O.I., care au pus sau repus pe lista jocurilor olimpice discipline foarte populare pentru publicul larg precum jocul de golf si jocul de rugby.

De ceva vreme, Comitetul Olimpic International a inceput sa puna foarte puternic accentul si pe implicarea cat mai activa a sportivelor femei la jocurile olimpice, nu intamplator membrii acestui forum validand de-a lungul anilor mai multe discipline feminine nu doar pentru box, dar si pentru wrestling, natatie, tenis sau ciclism.

Pana la momentul actual, lista jocurilor olimpice aprobate de Comitetul Olimpic International include 26 de discipline, la acestea adaugandu-se recent inca doua, respectiv golful si jocul de rugby, care vor debuta la Olimpiada Rio 2016. Alte discipline sportive au pierdut la limita dreptul de a participa la viitoarea olimpiada, aici putand fi amintite karatele, jocul de baseball sau jocul de squash.
 
Cu toate acestea, lucrurile nu sunt intotdeauna batute in cuie, iar oficialii C.O.I. pot sau nu sa aprobe chiar si peste noapte introducerea unor alte discipline sportive noi pentru olimpiadele viitoare, asemenea schimbari producandu-se si in cazul unor competitii anterioare cand s-au acordat privilegii de factura unica pentru acceptarea temporara a unor discipline sportive in cadrul jocurile olimpice.

Foarte multi suporteri infocati isi doresc mult sa isi vada sportul favorit pe listele Comitetului Olimpic International, iar cei mai activi dintre acestia chiar reusesc prin eforturi deloc de neglijat sa faca un puternic lobby si macar sa atraga atentia oficialilor C.O.I. daca nu sa ii si convinga pe acestia sa dea lumina verde disciplinei sportive preferate.

Brazilienii au inceput deja pregatirile pentru Olimpiada Rio 2016 si sunt mandri de onoarea conferita tarii lor pentru organizarea acestei competitii, ei lansand recent, intr-o atmosfera sarbatoreasca, pe binecunoscuta plaja Copacabana, emblema oficiala a J.O. Rio 2016, care include trei figuri antropomorfe ce se tin mana in mana si poarta fiecare o alta culoare, respectiv portocaliu, verde si albastru – simbolizand astfel uniunea si spiritul sportiv care trebuie sa domneasca in cadrul unei competitii de o asa mare anvergura.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu