Ce citim egirl recomanda

Imparatul mustelor


Imparatul mustelorIn urma unei tragedii aviatice, un grup de copii raman izolati pe o insula nelocuita, fara niciun adult. Daca la inceput totul pare un joc, si copiii, de varste diferite, aproape se bucura de proaspata libertate totala, in acelasi timp incercind sa isi construiasca un set de reguli pentru a supravietui, lucrurile iau o intorsatura dramatica atunci cand instinctele primare, de violenta, isi fac aparitia.

Ralph este un baiat rational, de altfel singurul care il asculta pe Piggy si care isi da seama de inteligenta acestuia, inteligenta ascunsa sub aparenta unui baiat grasut, cu astm si ochelari, pe care toata lumea il ia in ras. In timp ce Ralph si Piggy isi sustin cu vehementa punctul de vedere cu privire la importanta focului, ca mijloc de semnalizare a prezentei lor pe insula, ceilalti baieti se salbaticesc treptat, iar gustul sangelui si vanatoarea porcilor pentru carne le dezvolta apetitul pentru violenta.

Romanul prezinta astfel o teorie trista: oamenii nu invata sa fie violenti, ci au acest sambure instinctual cuibarit inauntrul lor, iar anumite conditii de izolare sau frica, il declanseaza indiferent de varsta.

Sir William Golding, poet si novelist englez, si-a inceput cariera publicind in 1954 romanul Imparatul mustelor, urmat imediat de The Inheritors , Pincher Martin si Free Fall . In 1983 primeste Premiul Nobel pentru Literatura, iar in 1988 este facut cavaler de catre Regina Elizabeta a II-a.

In Romania, "Imparatul mustelor" a aparut la Editura Humanitas, in colectia Raftul Denisei.

 

Daniela Tiba

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu