O forma de terapie mixta, care combina metodele psihologice traditionale cu tehnicile de recuperare bazate pe mecanica proceselor creative, este terapia prin arta, menita sa vindece bolile sufletului si ale mintii care nu raspund intotdeauna pozitiv la terapiile obisnuite.
Terapia prin arta are la baza o teorie mai veche conform careia procesul de creatie pe care il implica actul artistic poseda si valente vindecatoare, generand sentimentele pozitive, de implinire, satisfactie, respect fata de propria persoana, care toate ajuta deopotriva spiritul si trupul sa isi revina mai repede in urma unor traume sufletesti si/sau fizice.
Din punct de vedere psihologic, arta reprezinta o cale optima prin care suferinzii isi pot exprima mai usor propriile emotii si conflicte fara a mai dezvolta aceleasi complexe devastatoare pe care le-ar presupune comunicarea directa, lipsita de simboluri, metafore si alte accesorii ale limbajului artistic.
Arta poate ajuta eficient pacientul sa isi vizualizeze fara graba si fara teama universul sau interior avand astfel sansa de a-si rezolva conflictele si problemele sufletesti adunate de-a lungul vremii si, suplimentar, de a pasi pe un drum nou, al unei cresteri echilibrate pe care poate si-a refuzat-o in trecut din cauza blocajelor create de traumele suferite.
Terapia prin arta nu trebuie sa presupuna neaparat si actul de creatie, arta putand fi utilizata cu succes si ca produs al altor creatori, care faciliteaza cunoasterea de sine si accesul la nivelurile profunde ale subcontientului uman. Informatia artistica este utilizata pe scara larga in cadrul acestei forme de terapie, iar pacientii raspund de obicei pozitiv la asemenea tehnici de vindecare, ei nefiind obligati sa se vada intr-o lumina proasta sau sa se teama de expunerea in fata unor persoane straine.
Profesionistii care se specializeaza in terapia prin arta pot lucra eficient cu pacienti de toate varstele, oferind servicii atat la nivel individual cat si pentru cuplurile casatorite, intreaga familie, copii sau gruparile profesionale. Terapia prin arta se poate desfasura la cabinetul medical, dar unii specialisti inregistreaza succese bune si atunci cand aleg un cadru mai putin formal, precum natura, domiciliul pacientilor sau locul lor de munca.
In cadrul sedintelor de terapie prin arta se face apel la o gama variata de materiale vizuale, auditive, tactile si in general orice are de-a face cu actul de creatie sau cu arta in sine, iar aceste materiale sunt selectionate cu atentie de catre psihoterapeut pentru a servi obiectivele de vindecare propuse imediat dupa ce s-a putut stabili un diagnostic corect al afectiunii de care sufera pacientul/pacientii.
Impreuna cu persoanele care solicita terapia prin arta, profesionistii lucreaza pentru a ii ajuta pe acestia sa se cunoasca mai bine, sa isi controleze mai usor stresul si temerile, sa poata desfasura activitati profesionale in conditii de stres moderat si sa dezvolte relatii mai bune cu cei din jurul lor. Este un proces uneori de lunga durata, foarte serios, iar rezultatele nu intarzie sa apara atunci cand exista o cooperare stransa intre terapeut si pacientii sai.
Toate aspectele dezvaluite in cadrul sedintelor de terapie prin arta sunt protejate de umbrela confidentialitatii dintre pacient si terapeutul sau, persoanele certificate sa ofere astfel de servicii fiind de regula absolventi ai Facultatii de Medicina de la o universitate acreditata prin lege. Inclusiv in Romania, medicii sunt cei care fac apel si la terapia prin arta atunci cand alte forme de vindecare nu dau rezultate la fel de bune, iar acesta este un lucru bine de stiut, care sa dea mai multa incredere celor care doresc sa recurga la aceasta forma de vindecare.
La noi, la romani, terapia prin arta se afla abia la inceput de drum, existand de ceva vreme servicii de calitate de acest tip oferite in spitale si clinici particulare sau de stat, listate sub categoria "Terapii alternative". Persoanele care sufera de boli grave, pacientii cu dezechilibre de natura mentala si psihica, batranii, copiii sau grupurile profesionale pot beneficia la cerere de terapie prin arta, dar de regula contra unor costuri maricele, destul de rar oferindu-se ceva doar in contul asigurarilor de sanatate obisnuite.
Adauga comentariu