Sanatate Sfaturi si sugestii

Masuri preventive utile contra cancerului de piele

Masuri preventive utile contra cancerului de pieleMelanomul si carcinomul cutanat sunt unele dintre cele mai mari amenintari pentru persoanele susceptibile de contractarea unei forme de cancer de piele, iar diagnosticarea acestor conditii se face destul de tardiv pentru a se mai putea lua niste masuri utile de eradicare a bolii.

Lipsa de informare a populatiei este factorul primordial de raspandire a cancerului de piele, prea multa lume nedand deloc atentie nici cresterii numarului de alunite raspandite pe tot corpul si nici leziunilor cutanate sau altor probleme ale pielii care ar putea fi un simptom de imbolnavire.

Cea mai eficienta masura de prevenire a cancerului de piele este examinarea periodica a intregului corp, fie de unul singur, fie ajutat de un membru al familiei pentru a se depista in timp util alunitele noi care apar pe piele, cresterea in dimensiuni a celor deja existente, aparitia unor leziuni la nivelul pielii, a umflaturilor sau alte probleme similare.

In functie de culoare si marimea unora dintre aceste semne de pe piele se poate lua sau nu decizia prezentarii de urgenta la medic, de obicei leziunile inrosite care se mai si intaresc cu timpul fiind un semn clar ca trebuie sa mergem la un consult de specialitate.

Prin expunere indelungata la soare pot aparea alte tipuri de leziuni care si ele evolueaza in timp mai lung sau mai scurt si acesta este un alt motiv de prezentare la medicul specialist. Lotiunile si cremele de protectie sunt utile, dar nu ne vor proteja la nesfarsit si de aceea trebuie sa acordam o atentie marita supravegherii pielii exact in aceste perioade cand ne expunem mai multa vreme radiatiilor solare.

Cancerul de piele apare de regula la extremitati, adica in zone precum gatul, urechile, nasul, mainile si laba piciorului. Buzele sunt o alta zona de risc si de aceea este indicat sa se protejeze pielea cu creme si balsamuri protectoare, specifice pentru buze sau alte arii de pe corp. Imbracamintea este bine sa acopere pielea fie vara, fie iarna, dar vara in mod special trebuie sa purtam atat o sapca/caciulita cat si ochelari de soare si balsam de buze.

Zapada, luciul de apa si nisipul potenteaza activitatea nociva a radiatiilor si e indicat sa fim protejati atunci cand petrecem mai mult timp in zone unde sunt prezenti acesti factori de risc. Ca un efect secundar, si ochii vor fi serios afectati de aceiasi factori si de aceea este util si portul ochelarilor de soare pentru perioadele lungi petrecute in afara locuintei.

Un sistem imunitar slabit care este expus radiatiilor solare si altor factori de risc va contracta mai usor cancerul de piele decat unul sanatos si persoanele care stiu ca prezinta aceasta problema ar trebuie sa dubleze atentia si sa tina cont de masurile preventive pentru a se proteja mai eficient.

Depistarea la timp a cancerului incipient de piele este vindecabila si trebuie sa ne examinam periodic intregul corp pentru a fi capabili sa ne prezentam la doctor in timp util. Nimeni nu isi doreste sa capete o asemenea boala grava si, din pacate, in prezent nu putem face nimic altceva decat sa o prevenim pentru ca, daca este diagnosticata prea tarziu, sansele de vindecare sunt foarte reduse, iar evolutia bolii destul de rapida.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu