Sanatate Sfaturi si sugestii

Terapia Bach, psihoterapia cu plante

DISABLE_WORD_ADS=1;

Psihoterapie plante

Se poate constata o tendinta accentuata de a pune pe seama psihicului toate problemele de sanatate fizica. Exista multe voci cu autoritate în domeniu care striga sus si tare ca sursa oricarei îmbolnaviri este starea emotionala precara. Orice problema de natura sentimentala, orice frustrate, depresie, anxietate, genereaza boli fizice dintre cele mai periculoase. Pe baza acestei teorii, sursa îmbolnavirii poate fi transformata în remediul lor. Orice rau trebuie stârpit de la radacina. Boala este învinsa printr-un psihic de buna calitate si printr-un stil de viata armonios.

Medicul Edward Bach a pornit de la învataturile medicinei conventionale, i-a descoperit lacunele si a înteles ca nu este infailibila. Asa ca a trecut granita spre homeopatie si a descoperit în ea un izvor inepuizabil de solutii pentru îmbunatatirea calitatii vietii în general.

Teoria sa se bazeaza pe ideea ca boala apare când exista un dezechilibru la nivel psihic si emotional. Raul va disparea din organism odata cu restabilirea acelui echilibru, lucru care se poate realiza cu ajutorul esentelor florale.

Bazându-se pe date stiintifice, dar mai ales pe intuitie, Bach a identificat acele esente din natura care pot alina suferintele psihice de tot felul. Lista pe care a întocmit-o este foarte vasta, dar eu voi cita doar câteva exemple:

•  frica este alungata cu esente de: plop tremurator, corcodus, cretisoara, castan rosu, trandafir salbatic;

•  incertitudinea se combate cu: porumbar salbatic, ovaz si orz salbatic, cerata, carpen, gentiana de toamna;

•  preocuparea pentru binele celorlalti mai presus de orice: verbina, vita de vie, apa de izvor, fag, cicoare;

•  indiferenta fata de prezent: caprifoi, maces, mugure de castan salbatic, maslin, castan alb;

•  singuratate: iarba neagra, viorea de balta;

•  hipersensibilitate: nuc, tintaur, agrimonia, ilice;

•  dezamagire: larita, ulm, stejar, mar paduret, pin, salcie, castan comestibil.

Esentele se gasesc sub forma de flacoane în magazinele naturiste si se ingereaza câte 2-3 picaturi în fiecare zi. Aceste remedii contin alcool asa ca sunt interzise persoanelor în curs de dezintoxicare sau celor care nu au voie sau nu doresc sa consume alcool (acestea pot fierbe acele substante pâna la evaporarea alcoolului).

Se pare ca rezultatele unor astfel de terapii sunt dintre cele mai bune si nu prezinta efecte adverse (singurul dezavantaj ar fi faptul ca se pot declansa manifestari sau sentimente ce au fost multa vreme reprimate).

Oricum tratamentul nu trebuie facut dupa ureche. Mai întâi este nevoie de sfatul unui specialist, care identifica exact problema si solutia optima de rezolvare. Tratamentul este continuat pâna când se constata disparitia problemei emotionale.

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu