Sanatate Sfaturi si sugestii

Stresul si efectele sale asupra organismului uman

Stresul si efectele sale asupra organismului umanMulte afectiuni pe care le contractam in timp sunt generate in principal de stresul resimtit de-a lungul zilei si deoarece se neglijeaza acest lucru multi dintre noi nu putem sa prevenim aparitia bolilor diverse, care se pot apoi croniciza facandu-ne viata un adevarat calvar.

Multa lume asociaza in special durerile de cap cu efectele stresului asupra organismului, dar nu acestea sunt un simptom clar al prezentei unui nivel marit de stres ci mai degraba starile de oboseala cronica, insomnia si transpiratia in exces vor marca si o crestere a nivelului general de stres.

Stresul este o stare difuza, care nu da dureri in organism ci se manifesta la nivel psihic, iar noi ne-am obisnuit sa ignoram aceasta stare deoarece acompaniaza obligatoriu multe dintre activitatile de peste zi, dar nu e deloc bine sa toleram pe perioade mari de vreme stresul deoarece organismul va ceda garantat si unele procese vitale ale sale vor fi astfel puternic afectate.

Uneori stresul poate face organismul sa dea unele simptome specifice bolilor grave precum atacul de cord, lesinul, probleme de respiratie etc. tocmai pentru a ne forta sa ne prezentam la medic si sa luam unele masuri urgente care sa detensioneze organismul si sa permita recuperarea sa in conditii bune.

Tolerat pe perioade mari de vreme, stresul conduce inevitabil la aparitia bolilor cronice de tipul diabetului, afectiuni ale inimii, probleme neurologice si psihice, probleme de mobilitate si ale organelor interne, care nu se vor vindeca usor chiar si cu un tratament adecvat daca mai intai nu sunt eliminati si factorii care au generat stresul respectiv.

Solutiile in acest sens sunt multiple si adoptarea lor nu va impieta cu mult asupra planului profesional sau a vietii de familie, dar este nevoie de bunavointa, de vizitele periodice la medic si de odihna si alimentatie echilibrata, dupa un program fix, recomandat de medicul de familie si de alti specialisti.

A se retine si faptul ca nici un organism, oricat de puternic ar fi, nu face fata stresului crescut si cedeaza garantat dupa o perioada oarecare de vreme deci nu trebuie sa se ajunga pana acolo pentru ca se vor pierde astfel si bani, si alte beneficii profesionale, dar se da peste cap si toata viata de familie din simpla incapatanare si incredere nelimitata in propriile forte.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu