Sanatate Sarcina si contraceptia

Sportul ajuta adolescentele sa nu ramana gravide


Contraceptie - Sportul poate ajuta adolescentele sa nu ramana insarcinate

De-a lungul timpului s-au facut mai multe studii sociologice privitor la impactul practicarii sportului asupra adolescentilor, dar unul de data recenta vine sa confirme ceea ce se banuia mai de multa vreme, respectiv faptul ca adolescentele care practica un sport la nivel de profesionist sau de amator prezinta un risc mai mic de a ramane gravide in perioada cea mai vulnerabila din viata lor.

Practicarea unui sport ajuta simtitor la cresterea respectului fata de propria persoana, iar depunerea de efort fizic intensiv de asemenea tempereaza simtitor apetitul sexual la adolescenti. Lipsa de incredere in propriile forte de fapt si este primul dintre factorii de risc care pot determina adolescentele sa faca sex neprotejat si cu oricine se nimereste, iar sportul vine in intampinarea acestei probleme a lor cu conditia sa isi si doreasca sa practice o disciplina sportiva, la alegere.

Nu numai ca sportul poate elimina complicatiile pe care le presupune graviditatea la o varsta frageda, dar se pare ca fetele care practica de mici un sport de performanta reusesc sa ramana virgine pana la atingerea maturitatii sexuale, adica dupa varsta de 17-18 ani sau mai mult. Si acest aspect este important deoarece, statistic, femeile care au avut contacte sexuale multiple in perioada adolescentei pot dezvolta mai tarziu o serie de afectiuni fizice si psihice, nu usor de tratat.

Merita deci ca adolescentele sa ia serios in considerare practicarea unui sport, la alegere, de la o varsta frageda pentru ca avantajele nu se limiteaza doar la planul vietii lor sexuale ci vor include si gradul lor general de sanatate precum si cresterea increderii in sine si de asemenea o deschidere mai mare fata de societate.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu