Sanatate Sfaturi si sugestii

Sfaturi pentru protectia ochilor in timpul eclipsei

Sfaturi pentru protectia ochilor de la un oftalmolog
Urmeaza o perioada dificila pentru sanatatea ochilor nostri. De aceea, am cerut sfaturile unui oftalmolog, iar pentru sanatatea noastra, am discutat cu doamna Dr. Daniela Goicea, medic specialist oftalmolog la Focus Optic.

1. Ce risca persoanele care se uita la eclipsa fara protectie suplimentara?
Privitul la soare poate determina leziuni ale retinei, retinopatie solara, care determina scaderea vederii. De obicei, nu privim soarele pentru ca ne deranjeaza lumina puternica. In timpul eclipsei luminozitatea mai mica si curiozitatea ne pot face sa privim mai mult la soare. O expunere de numai cateva secunde (30-90) poate produce lezarea retinei. Initial vederea nu este
afectata si nu se simte durere. Simptomele sunt resimtite dupa 1-4 ore si constau in scaderea vederii, metamorfopsii (deformarea imaginilor) si scotoame (pete negre in campul vizual).

2. Consecintele privitului catre soare cu ochii neprotejati sunt pe termen lung sau temporare?
Cel mai frecvent vederea se imbunatateste spontan in aproximativ 6 luni, dar pot persista scotoamele si metamorfopsiile. Exista insa si cazuri in care afectarea vederii este ireversibila. Din pacate nu exista tratament pentru retinopatia solara.

3.  Care este cea mai buna metoda de protectie a ochilor in timpul eclipsei?
Pentru observarea in siguranta a eclipsei se pot folosi ochelari de protectie pentru sudura cu grad de intunecare de minim 14 (DIN 14) sau ochelari speciali pentru eclipsa cu filtre Baader sau Mylar aluminizat. O alta metoda este proiectarea imaginii soarelui printr-o foaie cu un mic orificiu pe un ecran situat la distanta de 1 metru. NU trebuie privita eclipsa prin ochelari obisnuiti de soare (oricat de buni ar fi acestia, nici chiar daca sunt polarizati), sticla afumata sau colorata, CD-uri, filme foto  sau filme de radiografie cu imagini pe ele.

4. Copiii sunt mai predispusi la riscuri decat adultii?
Da, riscul este mai mare la copii deoarece cristalinul lor mai transparent si pupilele mai mari permit intrarea unei cantitati sporite de radiatii. Copii trebuie atent supraveghiati pentru ca si in cazul in care folosesc ochelari speciali pentru eclipsa – acestia fiind prea mari pentru ei – pot aluneca si ar putea privi pe langa filtrul special.
 

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu