Sanatate Sfaturi si sugestii

Sa invatam sa servim masa ca la carte!

Sa invatam sa servim masa ca la carte!
Suntem cu totii intr-o continua miscare, avand intotdeauna ceva urgent de facut sau de planuit, nu avem timp nici pentru familie si nici pentru altceva, ne concentram mult asupra cailor de obtinere a mijloacelor necesare pentru traiul de zi cu zi si uitam din pacate sa mai traim si sanatos, sa ne oferim momente dese de ragaz sau sa ne alimentam ca la carte, echilibrat si fara graba.

Servirea mesei in conditii improprii, pe fuga si fara a da atentie la ingredientele incluse in meniul zilnic este caracteristica pentru multe persoane din ziua de azi, rezultand in consumul de cantitati crescute de hrana, boli diverse cu substrat alimentar, cresteri in greutate, afectarea ratei metabolismului si alte aspecte negative. Senzatia de satietate nu mai este atat de usor de recunoscut atunci cand mananci prea repede, cu inghitituri mari, organismul gasindu-se astfel in imposibilitatea de a transmite semnale clare catre creier.

Sistemul digestiv este pus in miscare atunci cand se serveste masa, primind si transmitand semnale diverse in tot organismul, iar minimum de timp necesar ajustarii complete la parametrii sai optimi de functionare este 20 de minute. Persoanele care servesc de obicei masa sub acest interval de timp nu procedeaza deloc corect, riscand sa contracteze diverse boli din aceasta cauza. Pentru a invata sa ne alimentam corect este deci nevoie sa invatam si unele reguli stiintifice de servire a meselor zilnice, care toate se bazeaza pe pasi simpli de urmat si usor de retinut.

1. Pentru a scapa de obiceiul servirii mesei pe fuga, este nevoie sa ne concentram ceva mai mult asupra acestei activitati si sa experimentam initial alimentatia constienta, oferind atentie suplimentara modului in care mestecam hrana, cantitatilor de hrana ingerate la o singura inghititura si semnalelor diverse primite din partea organismului. De obicei, aceste experimente tin cam 2-3 saptamani de zile timp in care se fixeaza automat si noile obiceiuri alimentare ceva mai sanatoase.

2. Servirea zilnica a meselor principale sau a gustarilor dintre mese se face intotdeauna asezat pe scaun, la masa, si niciodata de pe canapea, din picioare sau din mers. Obiceiul de a servi masa si in alte conditii se poate fixa prin repetarea sa intre obiceiurile noastre alimentare si este foarte greu apoi sa renunti odata ce ai deprins acest rau narav al servirii unor mese si in conditii improprii.

3. Intrucat cei mai multi dintre noi ne ridicam de la masa atunci cand terminam totul din farfurie, este indicat, pentru un bun control al greutatii corporale, sa ne procuram farfurii intinse sau adanci de dimensiuni mai mici, care sa nu poata incorpora portii mai mari decat cele necesare organismului nostru pentru buna sa functionare. Acesta este unul dintre secretele simple si eficace care pot ajuta la orice dieta de slabit sau de intretinere si merita luat serios in considerare pentru un mai bun control al portiilor la masa.

4. Pe durata meselor, putem folosi un fundal muzical relaxant si este permisa si conversatia lejera, dar sunt interzise alte cai de distragere a atentiei de la servirea mesei, iar aici putem aminti televizorul, calculatorul, stirile la radio, muzica data prea tare, vanzoleala copiilor din camera alaturata sau prezenta animalelor de companie. Pentru cel putin 20 de minute, la fiecare masa a zilei, este indicat sa ne rezolvam toate problemele urgente dinainte, sa potolim animalutele, sa aducem pe cei mici sa serveasca masa impreuna cu noi sau sa ii culcam daca sunt prea mici, si sa inchidem toate sursele de poluare fonica existente in preaj…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

Articol oferit de
   
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro

coolinaria.ro

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu