Sanatate Sfaturi si sugestii

Perimenopauza te poate invata cum sa imbatranesti frumos si fara regrete

Perimenopauza te poate invata cum sa imbatranesti frumos si fara regreteMai putin trambitata de catre medici, dar suficient de ingrijoratoare prin simptomele care o insotesc, perimenopauza este o perioada de tranzitie catre temuta menopauza care pune punct perioadei fertile din viata unei femei, asezand-o pe aceasta definitiv in randul persoanelor de varsta a III-a. Uneori aceasta trecere se face natural, fara multe regrete, iar alteori apar si efecte secundare nedorite precum cresterile mari in greutate sau depresia acuta.

 

Perimenopauza se face simtita de obicei dupa 40 de ani, dar exista si situatii cand simptomele apar cu mult inainte de aceasta varsta, responsabil pentru acest lucru fiind nivelul tot mai scazut de estrogen din organismul feminin. Menstra este in continuare prezenta, femeia continuand sa ramana fertila pana cand nu mai sunt produse deloc ovulele, dar activitatea la nivel hormonal devine din ce in ce mai instabila, generand simptome care dintre care mai neplacute si mai greu de suportat.

Ca regula, perimenopauza tine cam 4 ani de zile, aceasta este media stabilita de catre savantii in medicina, tot acestia listand si o serie de exceptii de la regula unde perimenopauza se poate intinde de la doar cateva luni si pana la 10 ani de zile. Doctorii vor pune diagnosticul si vor confirma ca femeia a trecut la menopauza numai dupa trecerea a 12 luni de zile in care timp femeia nu mai are deloc nici un ciclu menstrual.

Perimenopauza se face resimtita de obicei prin bufee de caldura, lasarea sanilor, diminuarea apetitului sexual, oboseala, menstre neregulate, dificultati la urinare, schimbari bruste de dispozitie si, din pacate, dureri mai acute pe durata ciclului menstrual, nu intotdeauna fiind usor de pus un diagnostic corect si de aceea fiind necesare analize detaliate si prezentarea repetata la medicul specialist pentru a se stabili fara de gres daca e vorba despre perimenopauza sau doar despre unele dezechilibre de tip hormonal.

Pe toata durata perimenopauzei, femeia poate ramane insarcinata, organismul ei producand in continuare ovule si medicii recomanda acum uzul unei metode de contraceptie preferata si pe mai departe pana la instalarea definitiva a menopauzei. Daca insa femeia isi doreste un copil, atunci ea va trebui sa ia toate masurile pentru a stimula la maximum fertilitatea, aici putand fi amintite atat dieta corecta, suplimentele de vitamine si minerale cat si multa odihna, evitarea stresului si, desigur, evitarea alcoolului, tutunului si a cafelei.

Desi pare o perioada ingrozitoare la o prima vedere, femeile trebuie sa stie ca perimenopauza le permite si le incurajeaza in realitate sa isi ajusteze din vreme stilul de viata pentru a face fata cu succes inaintarii inevitabile in varsta, pentru aceasta fiind recomandat sa se practice mai mult exercitiu fizic decat in trecut (macar mersul pe jos pe distante lungi, daca nu si altceva), sa se diminueze consumul de alcool si tutun, sa se adopte un program mai strict de masa si de odihna, sa se supravegheze constant greutatea corporala si, desigur, sa se urmeze si tratamente diverse sub indrumarea medicului.

Problemele de ordin psihic care pot aparea in aceasta perioada pot fi depasite si prin apelul la un bun psiholog, dar mai bine e daca femeia se motiveaza suficient si se implica foarte activ in viata de zi de zi, sexul fiind si acesta recomandat sa se practice regulat. Demn de retinut, cu cat veti avea mai multi prieteni prin preajma, cu atat mai usor veti depasi toate problemele care apar pe durata perimenopauzei, singuratatea fiind acum unul dintre cei mai mari dusmani pe care i-ati putea avea de infruntat.

Nu va temeti, in concluzie, de perimenopauza sau, ulterior, de menopauza deoarece sunt procese care fac parte din ciclul normal al vietii fiecarui adult, nu uitati sa tineti legatura periodic cu medicul, faceti mult exercitiu, fiti bine dispusa si incercati sa pasiti frumos si cu eleganta catre varsta a III-a, si aici existand inca suficiente compensatii care sa va ajute sa uitati repede orice neajunsuri v-ar fi fost provocate de perioada anterioara.

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu