Sanatate Sfaturi si sugestii

Onicofagia sau atunci cand ne roadem unghiile


Sanatate - Onicofagia

Un fenomen des întâlnit şi, pe cât de infantil, pe atât de îngrijorător, este gestul necontrolat de a-ţi roade unghiile, gest ce poartă numele de onicofagie. Onicofagia apare ca un soi de exprimare a unui stări de profundă anxietate sau agresivitate şi se manifestă cu precădere la persoanele instabile emoţional, introvertite. Roaderea unghiilor se declanşează într-un moment de cumpănă: pierderea unei persoane dragi, divorţul părinţilor, apariţia unui nou membru în familie, sau alt eveniment cu impact major asupra individului.

Gestul apare brusc şi poate deveni automatism prin repetarea sa. Onicofagia poate apărea în jurul vârstei de trei ani, mai frecvent la băieţi decât la fete, putând continua pe tot parcursul adolescenţei şi primei tinereţi, estompându-se pe măsură ce trece timpul.

Roaderea unghiilor este un tic nervos, fiind asociat cu o stare psihologică precară, aşa că pentru a scăpa de un asemenea obicei este nevoie de consiliere de specialitate. Pentru a evita acţiunea dăunătoare atât pentru unghii şi degete în sine (unghiile devin fragile şi casante, pot apărea sângerări, se pot dezvolta infecţii) cât şi pentru smalţul dinţilor, se vor aplica bandaje pe unghii sau substanţe cu gust neplăcut.

Onicofagia nu e subiect de glumă şi nu trebuie trecută cu vederea pentru că în spatele ei se pot ascunde adevărate drame care, nevindecate şi amplificate pot conduce la alte comportamente autodistructive, mult mai periculoase pentru individul care manifestă un asemenea comportament.

foto Northfoto

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu