Un program normal de odihna, o alimentatie echilibrata si miscarea fizica nu pot intotdeauna sa indeparteze cu succes senzatia de oboseala cronica pe care ajungem sa o resimtim in tot trupul fara nici un motiv aparent. Nici viata intima si nici activitatea in plan profesional nu sunt in asemenea momente o prioritate, lipsind atat capacitatea de concentrare cat si apetitul sexual.
Medicii spun ca oboseala cronica fara cauze aparente este de obicei generata de unele probleme minore de sanatate, care insa netratate la timp vor sta la baza declansarii unei reactii in lant in intreg organismul. Desigur ca pot exista si probleme mult mai grave de sanatate care sa genereze o stare cronica de oboseala insa acestea sunt insotite si de alte simptome specifice, permitand astfel diagnosticarea lor in timp util.
Printre cauzele principale care pot induce in organism o stare generala de oboseala, mai greu de explicat la prima vedere, se numara si urmatoarele:
1. Anemia – pierderile mari de sange cauzate printr-o menstruatie abundenta, o nastere mai dificila, diferite afectiuni ale aparatului de reproducere si cel urinar sau o alimentatie deficitara in fier, acid folic si vitamina B12 genereaza aceasta afectiune, nu usor de depistat, care insa daca e tratata la timp va ajuta organismul sa isi revina treptat, disparand astfel si starile de oboseala.
2. Hipotiroidia – o activitate diminuata a glandei tiroide conduce la o scadere a ratei metabolismului si de aici si oboseala cronica care poate aparea ca efect secundar. Exista din fericire teste care sa depisteze aceasta afectiune, dar e necesar ca medicul de familie sa fie diligent si sa intuiasca ca e nevoie sa fie administrate si aceste teste utile. Printr-un tratament de tip hormonal se poate apoi regla activitatea glandei tiroide, revenindu-se la un stil normal de viata.
3. Infectii urinare netratate – o afectiune des intalnita la femeile trecute de prima tinerete sunt si aceste infectii urinare netratate corespunzator, care nu dau ulterior simptome dureroase, dar care se pot manifesta printr-o stare de oboseala crescuta. Prin diagnosticare atenta si administrarea unui tratament cu antibiotice, infectia va disparea si organismul isi va reveni la parametrii normali.
4. Excesul de cafea – nu doar cafeaua consumata in exces, dar si aportul de bauturi bogate in cafeina precum cola sau energizantele, pot genera cu timpul oboseala cronica, aparand o stare periculoasa de dependenta care conduce la un consum si mai mare de cafea, dandu-se astfel complet peste cap metabolismul. Solutia este diminuarea treptata a aportului zilnic de cafea, cola si alte energizante sau chiar eliminarea lor de la dieta pentru o perioada mai mare de vreme.
5. Intoleranta alimentara – mai rar intalnita, intoleranta alimentara este in mod clar o cauza a instalarii oboselii cronice, organismul fiind suprasolicitat de fiecare data cand se consuma alimente nerecomandate pentru dieta persoanei suferinde. Intrucat intoleranta alimentara poate fi diagnosticata si dupa zeci de ani de zile, solutia cea mai buna este sa fie eliminate complet de la dieta acele alimente care dau o senzatie de somnolenta la scurta vreme dupa servirea mesei.
6. Apneea de somn – des intalnita la persoanele supraponderale, aceasta afectiune cauzeaza trezirea repetata pe durata programului de somn din cauza unei obstructii a canalului respirator si de aceea poate aparea oboseala cronica, ca rezultat a lipsei de odihna. Persoana afectata nu este constienta ca se opreste uneori din respirat atunci cand doarme, dar se trezeste totusi pentru a-si regla respiratia. Diagnosticul nu se pune foarte usor, dar un tratament eficient exista, in rare situatii fiind necesara si interventia chirurgicala.
7. Boli de inima nedepistate la timp – oboseala care apare atunci cand se depun activitati usoare, care nu solicita organismul, dar care totusi genereaza stari de epuizare se poate explica prin existenta unor afectiuni ale inimii care nu au fost bine diagnosticate. In special femeile pot experimenta asemenea probleme de sanatate si este nevoie de administrarea unui tratament imediat, care sa regleze activitatea inimii si sa permita desfasurarea vietii in cele mai bune conditii.
Trebuie retinut faptul ca oboseala cronica fara cauze aparente este de fapt un simptom clar al prezentei unei afectiuni ascunse in organism si e indicat in asemenea momente sa se faca o vizita la medicul de familie pentru a se decide impreuna cam ce teste ar trebui facute ca sa se diagnosticheze corect aceasta afectiune si sa se administreze un tratament eficient. Odata rezolvata problema de fond, este de asteptat ca si starea de oboseala sa dispara in foarte scurta vreme, iar dumneavoastra sa va puteti bucura din nou de un trai echilibrat si sanatos.
foto Northfoto
Adauga comentariu