Sanatate Sfaturi si sugestii

Nutritia corecta pentru mamele care alapteaza

Nutritia corecta pentru mamele care alapteaza
Proaspetele mamici au nevoie de un surplus de nutrimente pe toata perioada alaptarii, de preferat cat mai sanatoase atat pentru mama cat si pentru bebelus, calitatea laptelui matern fiind influentata in mod direct prin alimentatie si putand astfel ajuta sau dimpotriva suprasolicita organismul micutului.

Dietele specifice pentru mamele care alapteaza incearca nu doar sa ofere nutrimente superioare, dar si sa creasca productia de lapte pentru a se oferi celor mici mese consistente, pline de substante utile pentru dezvoltarea lor armonioasa.

Pentru organismul mamei, prioritatea o va reprezenta in aceste perioade producerea de lapte de calitate chiar si daca acest lucru va fi in detrimentul sanatatii ei. Din aceasta cauza alimentatia trebuie sa fie bine diversificata si completa pentru a se intretine la cote optime nu doar productia de lapte, dar si echilibrul de sanatate al celei care alapteaza.

Se stie de multa vreme faptul ca pana si mamele care se alimenteaza gresit sau incomplet pot avea copii foarte sanatosi deoarece acestia beneficiaza chiar si in asemenea conditii de lapte gustos si nutritiv, dar a merge pe aceasta idee atunci cand ai o responsabilitate dubla atat fata de copil cat si fata de tine insuti este complet gresit si chiar un gest sinucigas.

O mama care alapteaza are nevoie de o alimentatie bogata in minerale si vitamine, de multe lichide la dieta (mai mult decat de obicei, dar nu exagerat) precum si de calorii suplimentare (in jur de 2500 de calorii pe zi) pentru a face fata cu bine intregii perioade de alaptare.

La dieta mamei care alapteaza caloriile se obtin in primul rand din alimente bogate in proteine si carbohidrati sanatosi si mai putin din produse incarcate cu grasimi sau zahar. Tentatia de a consuma mai ales dulciuri si prajituri va fi mare, dar trebuie tinut sub control acest apetit nesanatos printr-un aport suplimentar de fibre alimentare si proteine la dieta.

Mesele trebuie servite mai des decat de obicei, recomandandu-se o medie de 5 mese repartizate pe durata intregii zile. Consumul de apa dupa fiecare masa este obligatoriu pentru a se sustine productia de lapte, dar nu trebuie facute excese deoarece uneori din cauza aportului exagerat de lichide poate scadea si productia de lapte.

Tutunul este foarte nociv in aceasta perioada deoarece nicotina se transmite direct in laptele matern si poate afecta sanatatea copilului. Fumatoarele inraite pot fuma cate o tigara intre mesele copilului, dar cu cel putin 1 ora inainte de alaptare sau chiar si mai mult.

Alcoolul este inca si ma…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

Articol oferit de
   
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro

coolinaria.ro

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu