Sanatate Sfaturi si sugestii

Nu tineti rosiile la rece decat daca este absolut necesar!

Nu tineti rosiile la rece decat daca este absolut necesar!Studii desfasurate in Franta si peste ocean, in Statele Unite, au confirmat faptul ca rosiile depuse frigider isi pierd multe dintre proprietatile lor nutritive, frigul afectand in egala masura textura cat si compozitia acestor legume consumate frecvent in mai toate colturile de lume.

Rosiile isi pastreaza toate proprietatile lor nutritive daca sunt pastrate la temperatura camerei intr-un mediu prielnic care va incuraja procesul de coacere a lor in conditii optime, iar daca sunt gatite rosiile vor oferi inca si mai multe beneficii spre deosebire de alte legume care pierd parte din nutrimentele lor atunci cand sunt gatite indelung.

Depuse la rece, rosiile nu se vor mai coace si, suplimentar, isi vor schimba atat gustul cat si aroma, si nu inspre bine, din acest motiv nutritionistii si maestrii bucatari recomandand sa se cumpere si sa se consume rosiile coapte in aceeasi zi sau, alternativ, sa se cumpere rosii mai putin coapte care se mentin bine la temperatura camerei si nu pierd nimic din beneficiile lor pentru sanatate.

Conform studiilor specialistilor in nutritie, o rosie lasata sa isi continue procesul de coacere la temperatura camerei (18-20 de grade Celsius) va fi net superioara din punct de vedere a calitatii unei rosii bine coapte tinuta mai multe zile la rece. Rosiile isi vor pierde tot mai mult din proprietatile lor nutritive cu cat sunt tinute la frigider pentru perioade mai indelungate.

Temperaturile mai mici de 10°C sunt in consecinta nefavorabile depozitarii rosiilor care este ideal sa fie depozitate la temperaturi cuprinse intre 18-20°C atunci cand nu sunt preparate sau consumate in aceeasi zi in care au fost cumparate. Acest lucru este cu atat mai valabil in cazul rosiilor cultivate organic care nu ar trebui sa stea deloc la rece daca se doreste sa se pastreze toate calitatile lor originale.

Rosiile verzi si semi-verzi pot fi coapte foarte eficient daca sunt depuse intr-o punga maronie, inchisa la gura, unde se vor coace in conditii optime mentinandu-si proprietatile lor nutritive. Punga trebuie verificata zilnic pentru a fi scoase rosiile bine coapte si consumate asa cum se crede de cuviinta ca e mai bine.

In ce priveste rosiile la conserva si bulionul de rosii, mai sanatos este cel din urma, rosiile intregi la conserva fiind mai sarace in nutrimente decat bulionul de rosii care este preparat prin metode speciale din tomate proaspete si are astfel o durata lunga de viata. Rosiile proaspete si bine coapte sunt de asemenea mai bune pentru sanatate daca sunt gatite decat daca sunt consumate in stare cruda.

Pentru a se asimila mai usor licopina, unul dintre cei mai utili antioxidanti prezenti in rosii, foarte dorit pentru rolul bun pe care il are pentru stimularea sistemului imunitar, se mai recomanda ca rosiile sa fie intotdeauna consumate in prezenta grasimilor (ulei de masline, de floarea-soarelui etc.) stiut fiind faptul ca licopina este un compus liposolubil (solubil in grasimi).

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu