Sanatate Sfaturi si sugestii

Mancati sanatos chiar si atunci cand calatoriti!

Mancati mai sanatos chiar si atunci cand calatoriti!Calatorii cu experienta, turisti, soferi sau alti profesionisti care fac naveta de ani buni de zile, stiu deja ca nu poti renunta la o dieta sanatoasa chiar si atunci cand iti petreci multa vreme pe drum, tentatia de a schimba alimentele nutritive cu cele de tip fast-food fiind foarte mare, iar efectele unei asemenea schimbari de dieta dezastruoase pentru sanatate.

Multi dintre turisti isi pregatesc din acest motiv mancare la pachet pe care sa o poata servi pe durata calatoriei lor, dar nici macar asa nu se poate spune ca se respecta principiile alimentatiei sanatoase, o serie dintre produsele prezente in pachetele de alimente fiind usor perisabile si putand de asemenea pune in pericol sanatatea persoanelor care calatoresc pe distante lungi.

Secretul unei alimentatii sanatoase, atunci cand vine vorba despre deplasari care depasesc cateva ore bune, este sa se combine hrana bogata in proteine, bine preparata si ambalata in conditii igienice cu alimente bogate in vitamine si minerale, asa cum sunt fructele, cerealele, nuciferele si unele legume care pot fi consumate in bune conditii si in stare cruda.

Carnea de curcan, preparata la gratar si bine scursa de grasime, cascavalul mai sarac in grasimi si alte branzeturi degresate, ouale bine fierte, carnea de vita foarte bine fiarta sau preparata la gratar sunt doar cateva dintre sursele sanatoase de proteine, care vor potoli usor foamea si vor mentine apetitul turistului la cote scazute pe toata durata calatoriei sale.

In ce priveste fructele si legumele, aici se poate apela frecvent la mere, banane, pere si alte fructe, dar care sa nu fie super-coapte si prea moi si care, suplimentar, sa fie si foarte bine spalate. Dintre legume, morcovii tineri, castravetii, rosiile, sucul de rosii, ardeii grasi si cei iuti, etc. pot fi adaugate dejunurilor turistice, acestea fiind usor de transportat si chiar de procurat pe la popasurile inevitabile care apar pe durata unei calatorii.

Cerealele integrale, painea integrala, alunele, nucile, semintele, mustarul de casa si alte surse bune de minerale si fibre alimentare sunt esentiale pentru potolirea apetitului si crearea unei bune dispozitii pe intreaga durata a calatoriei. Unele dintre aceste cereale contin si aporturi bune de proteine si merita luate in considerare de catre toti turistii aflati pe drum.

Foarte importanta este si hidratarea constanta si corecta pe intreaga durata a unei calatorii, aici apa plata, laptele proaspat, sucul de casa si ceaiurile din plante fiind alegerile ideale si reusind sa ofere necesarul de apa organismului alaturi de fructele consumate pe durata meselor. Cafeaua si alcoolul sunt de consumat in portii foarte moderate deoarece conduc la dezhidratarea organismului atunci cand se fac excese.

Micul-dejun este esential pentru calatori, aceasta prima masa a zilei punand metabolismul in miscare si oferind energie suficienta pentru a se face initial fata conditiilor relativ dificile pe care le ridica orice calatorie pe distante lungi. Restul meselor trebuie de asemenea servite la intervale regulate, fiind recomandat sa includa si acestea ca si micul-dejun multe lichide si fructe.

Inutil de amintit la final faptul ca mancarea fast-food, dulciurile, ciocolata, alte produse alimentare incarcate de grasimi, sare, zahar si E-uri alimentare sunt complet de evitat, toate aceste alimente ingreunand simtitor metabolismul si aducand organismul la limita in conditiile in care calatorul este deja supus unui stres crescut, generat de calatoria in sine.

Tineti cont prin urmare si de asemenea recomandari alimentare atunci cand plecati in vacanta sau la drum lung pentru a va putea bucura in liniste atat de o sanatate de fier cat si de peisajele placute intalnite pe tot parcursul calatoriei voastre. Drum Bun!

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu