Primavara ne aduce nu doar frumusete, lumina si caldura, dar si o oferta generoasa de sezon a pietii agro-alimentare, acum fiind un moment oportun pentru a ne reface rezerva de nutrimente esentiale aproape secata de lungile luni de iarna si o dieta bogata in grasimi, proteine animale si multe alimente pline de calorii. Mesele de primavara preparate cu produse de sezon vor aduce astfel energii suplimentare pentru organismul nostru, crescand imunitatea la cote optime si redand pielii si tenului o suplete si o stralucire de invidiat.
Daca e sa facem o lista cu cele mai valoroase produse de sezon specifice acestui anotimp, am putea incepe, de exemplu, cu deja binecunoscutele verdeturi cu frunza lata de tipul spanacului, a salatei de gradina sau a mai umilelor, dar nu si mai putin pretioaselor preparate cu stevie romaneasca, urzici tinere si alte zarzavaturi bogate in vitamine si minerale (vitaminele A, C, K, vitamine din gama B, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc etc.) si fibre alimentare cu rol bun pentru detoxifiere si optimizarea digestiei.
Continuand sa adaugam alte produse pe lista celor mai valoroase alimente de sezon, putem aminti acum si pretiosul usturoi de primavara, plin de antioxidanti si dand un gust placut atat salatelor de primavara cat si altor preparate specifice pentru acest anotimp. Ramanand la acest capitol, merita sa mentionam si patrunjelul verde, leusteanul, ceapa verde, mararul si cam toate verdeturile de gradina prezente la piata si provenind din surse de incredere, acestea avand un rol decisiv pentru diminuarea aciditatii ridicate a sangelui nostru, un alt efect secundar al dietei greoaie adoptata de noi pe timp de iarna.
Foarte utile de altfel si la curele de slabit si, implicit, de detoxifiere, verdeturile si legumele de primavara pot satisface relativ repede apetitul nostru alimentar mai ales daca sunt combinate in ciorbe, tocanite sau salate cu alte alimente de tipul orezului alb, a cartofilor dulci, legume boabe sau alte alimente mai consistente preferate de voi. Pentru un plus de nutrimente, se poate de asemenea apela si la broccoli, conopida, ardei gras si rosii, acestea nefacand neaparat parte din oferta de sezon a pietii alimentare, dar indeplinand un rol important pentru echilibrarea organismului cu nutrimente valoroase.
Cele mai multe dintre alimentele de sezon specifice primaverii contribuie suplimentar si la buna hidratare a organismului, repsectiv a pielii, apa fiind prezenta din belsug in multe dintre preparatele care vor include aceste produse de sezon. Unele vitamine si saruri minerale vor putea fi mai usor asimilate insa in prezenta grasimilor vegetale si de aceea este recomandat la dieta de primavara sa nu ne zgarcim nici cu uleiul de masline virgin si nici cu fructele de avocado si alte surse sanatoase de grasimi nesaturate, si acestea utile la gatit si conferind preparatelor noastre preferate un gust placut.
Un alt produs de sezon de exceptie, nu intotdeauna prezent din pacate prin pietile agro-alimentare din Romania, este si anghinarea, acest aliment fiind o sursa majora de vitamine, inclusiv vitamine din gama B si de asemenea minerale precum calciul, magneziul, potasiul, fosforul sau fierul. Primavara, anghinarea nu ar trebui sa lipseasca de la mesele noastre regulate, acest produs de sezon putand fi gatit in cele mai variate formule, dar fiind totusi recomandat sa se serveasca mai ales in salate imbogatite cu ulei vegetal pentru a nu se pierde nimic din valoarea sa nutritiva.
Alaturi de legumele de primavara, foarte gustoase si usor de digerat, am putea introduce la dieta noastra si o serie de alimente din familia nuciferelor si unele seminte, aici semintele de in, migdalele, nucile, susanul, mustarul si alte produse similare putand aduce un aport valoros de nutrimente la dieta noastra de sezon. Suplimentar, se mai pot introduce in salate si unele alimente pretioase precum quinoa, hrisca, meiul, nautul, fulgii de ovaz, lintea etc., nici acestea nefiind alimente de sezon, dar avand la randul lor un rol important pentru eliminarea kilogramelor suplimentare, detoxifiere si cresterea imunitatii organismului nostru.
Primavara nu este un anotimp al fructelor, dar cele care sunt totusi prezente acum pe piata sunt cu adevarat valoroase pentru sanatatea noastra, si putem aminti aici capsunile, fragii, unele sortimente timpurii de mere si cirese, dar si alte fructe nespecifice pentru tara noastra insa calduros recomandate pentru detoxifiere, hidratare si un aport bun de vitamine si minerale (kiwi, mango, papaya, banane, citrice etc.). Fructele pot fi consumate ca atare, dar pot de asemenea fi introduse si in salate dintre cele mai variate, inclusiv in salate unde folosim verdeturi si legume de sezon.
In sfarsit, pentru ca avem nevoie tot acum si de o sursa sanatoasa de proteine chiar si daca ne aflam la cura de slabit sau de detoxifiere, primavara ni se recomanda sa consumam mai putina carne si grasimi animale, dar sa nu ne ferim de ouale proaspete de la tarani si nici de branzeturi, lactate sau carnea de peste. Surse valoroase de proteine sunt si legumele boabe, unele cereale integrale si alte produse vegetale insa, pentru un bun echilibru alimentar, e bine sa introduce la dieta si proteine animale de tipul celor amintite anterior.
Consumul crescut de apa plata este recomandat de catre medici pe tot parcursul anului, dar primavara este absolut necesar sa marim consumul nostru de apa daca dorim intr-adevar sa pierdem in greutate si sa atingem un grad optim de hidratare. Apa este de fapt secretul sanatatii si frumusetii vesnice, iar cine intelege acest lucru va consuma regulat peste 2 litri de apa zilnic cu amendamentul ca nu trebui facute nici in acest caz excese, respectiv nu trebuie consumati mai mult de 2,5 litri de apa zilnic deoarece pot aparea efecte secundare foarte grave atunci cand se bea apa mai mult decat ne recomanda savantii in medicina.
Adauga comentariu