Mai bine evidentiata prin studii de caz la barbati, dar prezenta si la femei in egala masura, homofobia este caracterizata printr-o aversiune patologica fata de persoane cu o orientare sexuala alta decat cea heterosexuala, in principal homosexuali, lesbiene si bisexuali, dar putand sa se manifesteze la fel de puternic in orice cadru social incarcat de sexualitate.
De cele mai multe ori manifestarile de natura homofoba nu sunt rationale sau controlate ci apar conjunctural si pot fi adesea cauzate de stari diferite de excitare sexuala involuntara, care induc sentimente de teama, rusine sau confuzie. Intrucat sexul si ratiunea nu prea fac casa buna, starile de homofobie pot fi marcate si de un comportament violent, agresiv si irational, lucru care poate afecta in timp structura profunda a personalitatii umane la fel de usor ca si certurile familiale, abuzurile diverse sau stresul prelungit.
Excitarea sexuala resimtita de catre persoanele homofobe la stimulii de natura homosexuala sau bisexuala este perceputa la un nivel subconstient ca un semn al propriilor inclinatii homosexuale, dar nu este nicidecum adevarat, dovada facand-o starile de excitare sexuala care se manifesta ca reactie la stimuli heterosexuali, de asemenea tratati instinctiv prin respingere si chiar reactii violente, irationale.
Pentru femei, ca si pentru barbati, a incerca sa lupte cu asemenea stari de homofobie, care tind sa se manifesteze repetat in cazul lor particular, reprezinta cea mai buna cale de urmat in directia atingerii unui bun echilibru mental si sufletesc, care sa le permita mai apoi explorarea fara teama a propriei sexualitati, marcata prin diferite inhibitii si tabuuri induse de educatia in familie, de educatia religioasa sau de normele si regulile impuse de societate. La final iti poti astfel cofirma pe deplin heterosexualitatea, capatand un plus de siguranta care sa neutralizeze orice reactii ulterioare de tip homofob.
A nu dori sa integrezi valori de tip homosexual sau bisexual in propriul univers spiritual este, fara indoiala, un drept al tuturor si o alegere rationala, motivata de convingeri solide, greu de zdruncinat. A reactiona insa aproape instinctiv, intr-o maniera violenta si critica, la alegerile facute de alte persoane din punct de vedere sexual nu mai este o decizie rationala ci o stare negativa prin care poti ajunge sa iti produci singur mult rau sau chiar sa iti schimbi in mod nejustificat si nedorit orientarea sexuala ca rezultat al modului paradoxal in care actioneaza anumite mecanisme la nivelul profund al sufletului omenesc.
Unii dintre cei mai ferventi homofobi pot ajunge in timp sa isi schimbe convingerile si chiar orientarea sexuala la 180 de grade, dar asta nu inseamna ca acestia au si reusit sa isi trateze problema de fond, respectiv homofobia, ci doar ca au cedat din punct de vedere mental in fata fricii constante de expunere publica a personalitatii lor profunde facand exact ceea ce credeau ca se asteapta de la dansii, adica trecand in tabara adversa si preluand de-a valma valori sufletesti si culturale care nu ii definesc insa nici de o culoare. Homofobia la acestia se va manifesta si in continuare, dar sub alte forme, de asemenea instinctive si uneori chiar violente.
Colac peste pupaza, revolutia sexuala adusa de curentele moderne de gandire numai bine nu a facut din acest punct de vedere, al prevenirii cu succes a starilor de homofobie, aparand mai nou si reactii de-a dreptul patologice de tip opus, respectiv persoane de orientare homosexuala sau bisexuala, care lovesc cu mare cruzime in valorile heterosexuale si care intretin si justifica astfel, dar la alte niveluri homofobia, de data aceasta motivata de incalcarea unor aspecte legale si de convietuire pasnica in societate.
A te lupta cu starile de homofobie, atunci cand observi ca sunt prezente in mod repetat in comportamentul tau, nu este intotdeauna usor de facut fara a face apel si la specialisti de tipul psihologilor sau macar la alte persoane care au experimentat astfel de stari si au reusit sa le depaseasca cu brio. Homofobia poate fi considerata similar cu o afectiune de tip medical si de aceea trebuie privita la modul serios pentru a nu se inregistra apoi deviatii in plan comportamental ca rezultat al neglijarii acestei probleme.
Nu pot fi totusi considerate ca homofobe persoanele care aleg sa promoveze in mod responsabil in viata de familie, dar si in public valorile de tip heterosexual sau chiar si cei care nu sunt de acord cu casatoria de tip homosexual sau cu cresterea copiilor intr-un mediu marcat prin homosexualitate. Acestea sunt alegeri intru totul normale, motivate de un set de valori personale prin nimic gresite, iar a incerca sa schimbi aceste valori sau a critica un stil de viata voit heterosexual reprezinta o incalcare grava a drepturilor omului la libertatea de gandire si alegere si o mentalitate la fel de abuziva si obtuza ca si cea prezenta la majoritatea homofobilor.
foto Norfhtofo
Adauga comentariu