Pentru o nutritie sanatoasa este bine sa ne informam in detaliu si despre numarul corect de portii din anumite categorii de produse pe care le putem servi in fiecare zi. Intrucat nutrimentele nu sunt prezente in cantitatile necesare doar intr-un singur tip de produs alimentar va fi necesar si sa apelam la o diversificare alimentara pentru a ne procura tot necesarul de peste zi.
Nutritionistii si cercatatorii in alimentatie ne pun astfel la dispozitie si unele ghiduri bine intocmite dupa care sa ne conducem mai usor la prepararea meniului pentru toate mesele servite in aceeasi zi sau pe durata unei intregi saptamani. In aceste ghiduri putem regasi numarul exact de portii si valoarea lor nutritiva pentru a nu depasi necesarul sau a include cantitati mai mici la masa.
Recomandarile specialistilor in nutritie difera dupa varsta si de sex, fiind date pentru persoanele sanatoase, care nu au probleme nici cu bolile cronice si nici cu greutatea corporala.
Painea, cerealele, orezul si pastele fainoase trebuie, de exemplu, servite de catre copiii intre 2-6 ani, femei si varstnici in maximum 6 portii/zi (6 felii de paine, 6 boluri de cereale, 6 jumatati de cana de paste gatite). Adolescentele si majoritatea barbatilor adulti vor avea nevoie de 9 portii din aceeasi categorie de produse, iar adolescentii si barbatii foarte activi de pana la 11 portii din aceeasi gama de alimente.
Legumele se servesc tot diferentiat dupa varsta si sex in urmatoarele proportii: copiii intre 2-6 ani, femeile si varstnicii trebuie sa consume maximum 3 portii de legume/zi (1 portie = 1/2 cana zarzavaturi verzi negatite sau 1 cana legume crude); adolescentele si majoritatea barbatilor adulti au nevoie de 4 astfel de portii, iar adolescentii si barbatii foarte activi necesita 5 portii de legume pe zi.
Fructele se vor consuma in proportie…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Adauga comentariu