Rata metabolismului se afla in stransa legatura cu abilitatea organismului de a procesa corect si eficient nutrimentele din alimente si de a produce astfel energia de care avem nevoie pe parcursul intregii zile. Cu cat rata metabolismului este mai mica cu atat mai repede se va depune si grasimea pe corp, iar cu cat va fi rata metabolismului mai mare, cu atat mai repede vor f procesate alimentele si transformate nutrimentele in energie.
Ca punct de plecare in stabilirea ratei optime a metabolismului se ia intotdeauna in considerare rata metabolica de baza, adica se apreciaza prin calcule stiintifice cantitatea de energie necesara organismului atunci cand acesta nu este activ, fiind estimata energia necesara pentru intretinerea tuturor organelor din corp si a proceselor care controleaza sistemele vitale. Daca rata metabolica de baza este sub nivelul normal atunci trebuie luate masuri pentru a se incuraja organismul sa produca mai eficient energie, inclusiv atunci cand corpul se afla in stare de relaxare.
Din pacate, pentru persoanele trecute de 30 de ani, rata metabolismului va descreste proprotional cu trecerea timpului si de aceea toate persoanele care intra in aceasta categorie sunt practic obligate sa practice cat mai multa miscare pentru a preintampina astfel efectele negative ale scaderii ratei metabolismului. Masa musculara se deterioreaza de asemenea mai rapid dupa varsta de 30 de ani si nu mai e de mirare de ce se recomanda tocmai acum o dieta bogata in proteine, exercitii pentru cresterea masei musculare si evitarea constanta a grasimilor in plan alimentar.
Programul de servire a mesei si celelalte deprinderi alimentare de peste zi influenteaza decisiv rata metabolismului, fiind probabil primul dintre factorii de risc care sa poata favoriza scaderea ratei metabolice. In prezent, exista o controversa vie in lumea nutritionistilor privitor la numarul optim al meselor zilnice, unii recomandand 3 mese principale pe zi, iar altii pana la 6 mese pe zi (insa in portii mai mici), dar atat primii cat si cei din urma cad de acord asupra necesitatii servirii tuturor meselor dupa un program foarte riguros.
Aportul de calorii la dieta poate de asemenea influenta in bine sau in rau rata metabolismului, fiind deci util sa se supravegheze atent numarul de calorii din meniul zilnic. Desi pare mai greu la inceput, odata deprins acest obicei lucrurile vor putea fi mai usor tinute sub control, nemaiexistand riscul sa fie depasit sau o…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Articol oferit de
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro
Adauga comentariu