Desi suna putin ciudat, termenul de eco-dieta a fost special inventat pentru a se incuraja si pe viitor bunele obiceiuri ale unor consumatori, care apeleaza in mod frecvent la produsele de sezon oferite de producatorii locali, alegand mai rar sa achizitioneze si alte produse agro-alimentare de import sau care trebuie sa parcurga o distanta prea mare pana la destinatari.
Eco-dietele militeaza pentru stimularea productiei locale de alimente, fie ele de natura vegetala sau animala, stiut fiind ca astfel produsele vor fi mult mai proaspete, nu vor mai necesita conservanti si, in plus, se vor face si economii importante cu costurile la combustibilii si energia electrica necesara pentru producerea, transportul si depozitarea acestor alimente.
Producatorii locali isi pot face astfel estimari foarte serioase an dupa an si vor reusi de obicei sa satisfaca cererea, dar numai daca ofera marfa de calitate si sunt si incurajati sa o desfaca in conditii cat mai civilizate si atragatoare pentru clienti. Produsele lor nu ar trebui sa fie aduse de la distante mai mari de 150-200 km deoarece cam aceasta este raza optima de deservire chiar si a unor centre urbane mai mari.
Se poate in acest fel stimula la maximum productia locala de legume, fructe si produse de origine animala, fiind de apreciat acei producatori mai receptivi, care deja au investit in fabrici si ferme medii pentru procesarea laptelui si a carnii, crescatorii locale de peste sau ferme de pasari si ferme agricole. Asemenea intreprinzatori nu pot da gres niciodata daca se bazeaza pe estimari precise de piata si respecta intru totul normele internationale de calitate.
O eco-dieta nu poate fi decat una sanatoasa deoarece se vor consuma de obicei doar alimente proaspete, de sezon, produse natural si care au suferit modificari chimice minime. Este cazul laptelui procesat in mini-fabricile care au inflorit in apropierea marilor cent…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Adauga comentariu