Sanatate Sfaturi si sugestii

Discutiile cu alti bolnavi pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Discutiile cu alti bolnavi pot ajuta la scaderea tensiunii arterialeUn studiu interesant organizat de medicii americani vine sa ne arate faptul ca bolnavii suferinzi de hipertensiune arteriala care isi discuta problemele lor de sanatate cu alti bolnavi in aceeasi situatie ii pot ajuta pe cei din urma sa revina la valori normale ale tensiunii arteriale.

La Universitatea Massachusetts din Statele Unite s-a descoperit recent acest lucru, o serie de bolnavi de hipertensiune arteriala fiind invitati sa povesteasca altor bolnavi problemele lor de sanatate si cum au reusit sa le depaseasca. Pe aceasta cale simpla si deloc costisitoare financiar, bolnavii care au participat la acest studiu au ajuns cu tensiune arteriala la valori normale in doar cateva luni de zile.

Bineinteles ca grupul de bolnavi care au oferit informatii despre starea lor de sanatate au indicat si metodele folosite de dansii pentru a isi rezolva problemele lor cu hipertensiunea arteriala, lucru benefic pentru ceilalti pacienti care, ascultand sfaturi de tot felul, au inceput cu incetul sa mai reduca tigara, sa consume mai putin alcool si sa se alimenteze corect, eliminand astfel factorii de risc care le cauzau o tensiunea arteriala crescuta.

Pe parcursul studiului, bolnavii au fost asistati si de catre medici specializati in astfel de probleme de sanatate pentru a fi preintampinate orice probleme, dar pe ansamblu lucrurile au decurs neasteptat de bine, pacientilor facandu-le placere sa discute despre boala lor si cum au reusit dansii sa ii faca fata cu brio. S-au folosit pentru aceasta si inregistrari video si alte forme de prezentare, efectele fiind aceleasi, respectiv bolnavii constientizand mai usor problema lor de sanatate.

In spitalele si clinicile din Romania s-ar putea implementa de asemenea astfel de metode ieftine de tratament, convocandu-se periodic bolnavii care sufera de aceeasi afectiune si fiind invitati sa descrie simptomele exacte si modul cum au reusit sa isi amelioreze aceste simptome. Chiar si medicul de familie si-ar putea convoca pacientii din cand in cand intr-o sala de clasa de la o scoala din apropiere sau intr-o sala special amenajata de langa cabinetul sau medical, astfel bolnavii avand acces la informatie de prima mana si putand eventual sa foloseasca la randul lor cea mai buna metoda de tratament.

foto Northfoto

Americanii sunt persoane mai practice decat europenii, nu se tem de penibil sau de esec si acesta este si motivul pentru care studiul aparent hilar al medicilor de peste ocean a reusit totusi sa ne atraga atentia asupra impactului pozitiv pe care il pot avea conversatiile avand ca subiect boala dintre pacientii care sufera de aceeasi afectiune.

Nu putini sunt si romanii care discuta telefonic sau intre patru ochi despre problemele lor de sanatate, ei dandu-si sfaturi intre dansii, dar in absenta unui medic care, eventual, sa poata corecta erorile grave de informatie care se mai pot strecura in cadrul unor asemenea discutii. In spitale exista aceeasi situatie, doar ca aici este inca si mai usor sa implementezi intalnirile periodice intre bolnavi in scop terapeutic si avand drept rezultat si o scadere buna a costurilor medicale.

Studiul americanilor vine deci sa ne aduca aminte ca si noi, pacientii, detinem de multe ori informatii pretioase pentru soarta altor bolnavi, de preferat fiind insa sa le putem oferi aceste informatii in prezenta unui medic specialist si nu asa, la intamplare. Se pot astfel organiza intalniri periodice ale bolnavilor la initiativa si sub supravegherea medicilor, dar va fi nevoie si de putina bunavointa si de organizare pentru ca acest lucru sa se intample cat mai curand si cu rezultate dintre cele mai bune pentru toata lumea.  

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu