Retete dietetice Sanatate

Dieta recomandata dupa Sarbatori

Mesele bogate de Sarbatori ne pot altera simtitor silueta, iar alte excese specifice tot acestei perioade de asemenea ne-au solicitat la maxim sanatatea si mai ales silueta.
 
Medicii si specialistii in nutritie nu au interzis nimanui sa se implice o data sau de doua ori pe an in astfel de excese alimentare unde mancarea si alcoolul sunt consumate in exces zile la randul deoarece se stie bine faptul ca spiritul de disciplina si cumpatarea scapa de sub control de Sarbatori si ca acum pana si cele mai stricte persoane pot face compromisuri majore cu propria constiinta si stilul lor obisnuit de viata.
 
Dar chiar si asa, e bine sa urmam cu totii niste reguli alimentare generale care pot impreuna sa insumeze o dieta mai sanatoasa dupa Sarbatori, aceste reguli fiind menite mai putin sa previna castigarea de kilograme suplimentare si mai mult sa permita organismului suprasolicitat sa revina la starea de sanatate initiala.
 
1. De Sarbatori, periculoase pentru sanatatea noastra sunt mai putin carnea si derivatele din carne, vinul rosu sau sarmalutele si mai mult ingredientele folosite la crearea sosurilor si a toping-urilor, multe dintre acestea inflamand rapid organismul nostru si dubland riscul cresterii in greutate si pe acela de incetinire accelerata a ratei metabolismului. Dupa festin, serviti cu moderatie sosuri de tot felul, branzeturi mai grele, lactate nedegresate, frisca animala sau alte preparate similare, toate acestea continand calorii cu nemiluita si foarte putine nutrimente de folos organismului uman.
 
2. Gazda e gazda si trebuie sa va imbie cu tot ce are mai bun, dar daca mancati de Sarbatori mai des pe la alte case atunci incercati sa selectati preparatele servite la masa, eliminand tot ce stiti ca nu va prieste si consumand portii mai generoase din ceea ce va place si nu va face rau. Nu va sfiiti sa explicati gazdelor de ce procedati astfel deoarece asa nu mai riscati sa jigniti pe nimeni, sanatatea si buna voastra dispozitie fiind o prioritate nu doar pentru voi, dar si pentru toti cei care va stau alaturi la masa. Astfel, evitati sa va simtiti rau dupa aceste excese.
 
3. Nu va infometati inainte de a merge la petrecerile de Sarbatori doar pentru ca asa credeti ca veti avea mai mult loc in stomac pentru toate preparatele gatite cu arta ci incercati sa serviti micul-dejun si pranzul ca de obicei, iar seara, la petrecere, consumati de asemenea cat doriti si doar ce va place si va prieste mai mult. In acest mod, veti manca portii normale la mesele de Sarbatori, fara a mai fi tentati sa faceti excese alimentare cu duiumul.
 
4. Inainte de fiecare masa, consumati fara graba un pahar de apa minerala sau savurati putin vin si lasati timp organismului sa isi revina dupa  cine copioase. Asezandu-va apoi la masa complet relaxati si multumiti de toate din jurul vostru veti putea savura incetul cu incetul aperitivele mai intai si apoi si restul preparatelor, toate servite in portii normale si fara graba. Lucrurile vor sta exact pe dos daca va grabiti sa serviti masa la repezeala, asa riscand sa va alimentati pe fond nervos si sa consumati mai mult decat ar fi nevoie din toate.
 
5. Nu evitati conversatia la masa. Este gresit sa credeti ca astfel v-ati proteja sanatatea si ati tine sub control greutatea corporala. Masa este un eveniment festiv, cu atat mai mult cu cat e masa de Sarbatori, iar conversatia va ajuta sa faceti pauze intre imbucaturi permitand organismului sa proceseze alimentele si sa transmita catre creier semnale clare ca a ajuns la satietate.
 
6. Nu consumati doar alcool la masa, fie vorba si de vin de calitate, ci incercati sa alternati consumul de alcool cu servirea de apa plata sau apa minerala. Bauturile carbogazoase dulci nu sunt nici acestea foarte recomandate, dar daca nu va place apa atunci consumati si din acestea la paritate cu consumul de alcool.
 
7. Alternati de Sarbatori petrecerile dese punctate de mese imbelsugate si consum mare de alcool cu plimbari lungi in aer liber si chiar cu ceva sport, daca e posibil si incercati sa mentineti un spirit pozitiv glumind in compania prietenilor vostri si a familiei si lasandu-va antrenati in tot felul de jocuri placute de societate.
 
8. Sanatatea colonului si protejarea intestinului subtire de inflamatii diverse garanteaza o stare de bine ridicata, iar pentru aceasta este recomandat mai ales de Sarbatori, cand se consuma alimente greu de digerat si care afecteaza negativ mucoasele intestinale, consumul zilnic de iaurt simplu degresat, kefir, fructe, legume, vin rosu in cantitati moderate si alte alimente cu rol bun in facilitarea procesului de digestie. Suplimentar, tot acum se pot consuma si ceaiuri cu efect detoxifiant precum ceaiul de papadie, ceaiul verde, ceaiul din flori de salcam si alte astfel de bauturi calde care stimuleaza atat arderea grasimilor cat si eliminarea toxinelor din organism.
 
9. Inutil de amintit, indiferent ca vorbim despre mesele de Sarbatori sau mesele zilnice, preparatele se savureaza pe indelete, fiecare bucatica de hrana trebuie mestecata mai indelung si, in general, se poate gusta din toate cu placere, dar fara graba si cu pauze scurte intre fiecare fel nou de mancare.
 
10. Pe toata durata Sarbatorilor, consumul ridicat de lichide, apa plata in special, este obligatoriu, organismul putand ajunge rapid intr-o stare ridicata de dezhidratare atunci cand se consuma zi de zi, pe perioade lungi de vreme doar preparate bogate in proteine, sare, cafeina, alcool si alte alimente si bauturi care accelereaza eliminarea apei din organism. 5-6 pahare de apa plata pe zi vor induce garantat o stare crescuta de bine pe toata durata Sarbatorilor, astfel sarbatorile de iarna fiind mai placute, mai lipsite de griji si mai pline de voie-buna si asta numai pentru ca se respecta recomandarile medicilor consumandu-se si apa plata in fiecare zi alaturi de alte alimente si bauturi preferate de fiecare dintre noi.
 
 
 
 
 
 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu