Sanatate Sfaturi si sugestii

De ce uitam de protectia UV?

De ce uitam de protectia UV?Pentru ca nu e atat de importanta? Fals! Pentru ca ne putem bronza mai usor? Fals! Pentru ca soarele nu face rau nimanui? Din nou, fals.

 

      Stim ca vom gasi cu greu persoane care vor spune ca nu iubesc soarele sau ca bronzul nu este un must pentru o piele frumoasa. De aceea, am pregatit mai jos cateva motive, gresite, pentru care se intampla sa uitam de elementul esential din acest puzzle, care ne poate da serioase batai de cap.
·         Pentru ca razele UV pot da dependenta
 
Da, exact asa. Tanorexicii sau dependentii de soare sunt persoanele care afiseaza constant o piele bronzata. Ei sunt aceia care, desi cunosc efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete, continua sa se expuna vreme indelungata la soare, chiar si fara protectie corespunzatoare.
 
Studii recente arata ca pentru acestia valul de endorfina, hormonul fericirii, este la cote   inalte atunci cand se expun la soare, senzatia fiind comparabila cu o ,,betie         psihologica”. Se zice chiar aceasta ,,betie” poate sa ne aduca si intr-un sevraj cat se poate de serios. Deci… o supradoza de soare?
 
,,Pe moment, radiatiile ultraviolete nu isi fac simtita prezenta prin nimic si de aceea,        este bine sa constientizam necesitatea unei protectii continue si adecvate impotriva       acestor raze nocive. Ele sunt prezente tot timpul si actioneaza ca atare asupra pielii si,            se stie mai putin, asupra ochilor.
Este recomandata purtarea unor ochelari cu lentile care sa ofere protectie de pana la      100% impotriva acestor radiatii si impotriva senzatiei neplacute pe care o avem la lumina puternica”, spune dr. Luminita Teodorescu, medic specialist Essilor.
 
·         Asociem bronzul cu vacanta
 
Si din aceasta cauza legam bronzul de momente reusite alaturi de oamenii dragi si vrem sa pastram cat mai vii aceste amintiri. Iar ca sa ne iasa asa, incercam sa fortam limitele si sa ne bronzam cat mai mult, in cat mai putin timp, fara protectia corespunzatoare.
           
Exista si un studiu suedez, de pilda, care spune ca femeile au asociat pielea aramie cu     vacantele insorite de la mare si cu vacanta mult asteptata, la care visam de ceva vreme.
           
Daca nu avem grija, insa, aceasta pasiune a noastra ne poate da mari batai de cap. Si       acum, dar mai ales mai tarziu.
 
·         Suntem facute sa adoram soarele, la propriu!
 
Exact asa cum auziti: avem nevoie, in medie, de o cantitate de vitamina D pe care o primim de la soare si pe care ne-o poate da doar 15 minute de stat la soare (fara protectie). Poate ca, inconstient, corpul nostru are nevoie de acest rau necesar, nu? J
 
            Oricum ar fi, bronzul este adesea dovada unei vacante insorite pe care am vrea s-o          pastram cu noi chiar pana la urmatoarea vacanta, de ce nu? Si daca vrem sa facem         asta, de ce sa nu o facem ca la carte?
 
            Deci ne bronzam pentru ca avem nevoie sau avem nevoie sa ne bronzam?
 

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu