Sanatate Sfaturi si sugestii

Cum te pazesti de herpesul genital?

DISABLE_WORD_ADS=1;

Herpes genital

Herpesul genital este o problema des întâlnita în ceea ce priveste sanatatea si buna functionare a organelor noastre genitale. Afecteaza fara discriminare atât femeile cât si barbatii si se transmite în urma contactului sexual (inclusiv cel oral si anal). De asemenea, herpesul genital poate fi transmis de la mama la copil la nastere, daca mama are o infectie activa în momentul trecerii fatului prin canalul pelvian.

Aceasta infectie este cauzata de virusul Herpes Simplex tipul 2 dar si Herpes Simplex tipul 1, care cauzeaza leziunile ce apar în jurul gurii, poate provoca uneori si herpesul vaginal.

De cele mai multe ori herpesul vaginal nu este însotit de simptome sau acestea sunt minore. Evolutia bolii începe cu inflamarea pielii din jurul sau de pe organul genital, senzatie de cald, de durere sau de prurit la nivelul pielii, apar apoi veziculele în jurul sau pe organul genital, dupa care acestea se sparg, fac crusta si apoi se vindeca. Alte simptome asociate herpesului genital sunt: ganglioni mariti, febra, cefalee, usturime la urinat, dureri musculare. Cel mai sever si mai îndelungat este primul episod, dupa care virusul se instaleaza în sistemul nervos si poate fi declansat ulterior prin stres, diferite boli, interventii chirurgicale, contact sexual energic, regim de slabit, menstruatie. Aparitiile ulterioare sunt însa mai putin severe si mai de scurta durata, dar la fel de neplacute. Persoanele infectate pot avea 4 episoade de herpes genital pe an.

Din pacate nu exista un tratament care sa elimine în totalitate virusul din organism, dar pe perioada manifestarii leziunilor, acestea pot fi tratate prin medicamente administrate oral sau unguente alese doar la recomandarea medicului specialist.

De preferat este sa facem tot posibilul pentru a evita contactarea unei astfel de boli evitând contactul sexual cu o persoana care are o asemenea infectie, folosind prezervativele, limitând numarul de parteneri si respectând cu strictete normele de igiena.

foto © Northfoto

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu