Diete Sanatate

Cum sa alegem dieta potrivita personalitatii noastre?

Cum sa alegem dieta potrivita personalitatii noastre?
In functie de metabolismul fiecarei persoane exista si cate o dieta adecvata, care poate fi recomandata doar acelei persoane anume si care isi va dovedi eficienta in foarte scurta vreme. Unii dintre noi, de exemplu, suntem predispusi catre ingrasare inca din copilarie si de aceea trebuie sa acordam mai multa atentie acestei probleme, pe cand altii nu cunosc toata viata neajunsurile cresterii in greutate, dar pot avea alte probleme alimentare.

O dieta alimentara potrivita personalitatii noastre nu poate fi stabilita inca de la varsta copilariei, dar este adevarat ca acum se pun bazele unei alimentatii sanatoase sau, dimpotriva, ale unei alimentatii gresite. Pentru a avea succes din acest punct de vedere este intru totul potrivit sa ne informam cat mai corect si sa respectam regulile generale atat in ceea ce priveste servirea meselor cat si d.p.v. al igienei alimentare.

In ce priveste personalitatea noastra alimentara, plecand de la care, mai apoi, sa putem stabili o dieta adecvata, exista cateva tipuri deja consacrate de catre lumea medicala, unde este foarte posibil sa ne incadram cu totii, daca am acordat deja suficienta atentie la comportamentul nostru alimentar obisnuit. Aceste tipuri de personalitate alimentara sunt pur orientative, ele fiind menite sa ne ajute sa identificam mai usor masurile urgente pe care trebuie sa le luam ca sa prevenim diversele dezechilibre de natura alimentara.

1. Cina – masa principala a zilei
Foarte multe dintre persoanele active din zilele noastre se incadreaza la acest profil alimentar, ei obisnuindu-se sa manance destul de putin pe parcursul zilei lucratoare si compensand atunci cand ajung acasa cu un festin de proportii urmat de obicei si de alte gustari pana tarziu in noapte. Este un comportament alimentar periculos, care da metabolismul complet peste cap, iar sansele de a castiga in greutate sunt maxime. Ca masuri alimentare urgente se impun servirea mai multor mese peste zi, fie si mese rapide, dar consistente si, bineinteles, reducerea cantitatii de mancare servita la cina si dupa aceasta. Mai tarziu, obligatorie va fi trecerea la un program de masa normal, cu cele 3 mese ale zilei servite regulat la ore fixe.

2. Gustari dese peste zi, bogate in zahar si carbohidrati
Acest comportament alimentar este specific mai ales tinerilor, care avand o viata foarte activa vor prefera sa serveasca repede cate un fel de mancare redus ca dimensiuni, dar energizant si bogat in zahar si carbohidrati, astfel incat sa le potoleasca temporar apetitul alimentar. Nu doar ca se da peste cap metabolismul in acest fel, dar apar si pericole majore pentru sanatate, care cu siguranta isi vor face simtita prezenta dupa un numar oarecare de ani. Si in acest caz exista solutii, in prima faza permitandu-se servirea de gustari rapide si dese peste zi, dar formate dintr-o categorie cat mai completa de produse precum carnea de pui, pastrama, ouale fierte, zarzavaturi, fructe si paine integrala sau cereale. Urmeaza apoi adoptarea aceluiasi plan alimentar, care sa introduca servirea celor 3 mese principale ale zilei la ore fixe.

3. Mesele de noapte
Nu foarte des intalnit, dar prezent la un numar destul de mare de persoane obiceiul de a servi masa mai degraba pe durata noptii decat ziua este caracteris…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

coolinaria.ro

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu