O dieta echilibrata poate preveni inclusiv formarea pietrelor la rinichi, alimentatia fiind unul dintre factorii care poate bloca sau, dimpotriva, exacerba o asemenea conditie grava a organismului uman. Alaturi de alimentatie, exista si alti factori agravanti, ereditatea fiind unul dintre acestia, dar si mediul inconjurator, greutatea corporala sau aportul zilnic de lichide.
Se stie faptul ca, dupa procesarea alimentelor in organism, substantele care rezulta (saruri minerale) sunt purtate prin sange inspre rinichi si apoi eliminate prin urina, dar exista si produse alimentare care, dupa ce sunt procesate, duc la formarea unor formatiuni cristalizate minuscule, care mai apoi ajung in zona rinichilor, putand ingreuna astfel eliminarea urinei. In cazurile grave, aceste formatiuni cristalizate se dezvolta in adevarate pietre, diferite dupa specificul fiecarui organism, dar toate periculoase pentru sanatate.
Unele pietre la rinichi sunt formate atunci cand urina este foarte acida, cu un PH scazut, in aceasta situatie producandu-se asa-numitele pietre pe baza de oxalat de calciu, care isi extrag elementele de compozitie din calciul prezent in alimente sau chiar din oase, din unele legume, fructe si nuci sau alune ori din zarzavaturi. Pietrele pe baza de oxalat de calciu sunt cele mai frecvente, putand fi generate si de factori precum aportul scazut de lichide, aportul excesiv de vitamina D, medicatie (ex.: diuretice) sau anumite boli cronice.
Pietrele pe baza de fosfat de calciu apar ceva mai rar si se situeaza la polul opus din punct de vedere al aciditatii, adica sunt caracterizate printr-un PH ridicat, de asemenea factor favorizant pentru formarea pietrelor la rinichi. Pietrele de acid uric sunt insa caracterizate de o aciditate crescuta, dar au drept cauza alimentatia bogata in proteine, peste si fructe de mare.
Pietrele de struvita au o situatie aparte, acestea rezultand in urma infectiilor care afecteaza rinichii si nemaifiind influentate de dieta ci de pastrarea sanatatii sistemului urinar, care trebuie sa fie mereu pazit de alte infectii si de atacul bacteriilor. In sfarsit, pietrele de cistina sunt o forma foarte rara de calculi, care se formeaza dintr-un aminoacid, numit cistina. Formarea lor se datoreaza de asemenea alimentatiei gresite, bogata in proteine si fara un aport util de lichide.
Ca masuri utile de prevenire si eliminare corecta a acestor pietre care afecteaza rinichii, pe primul loc se afla aportul marit de apa si alte lichide clare in alimentatie, medicii recomandand un minimum necesar de…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Articol oferit de
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro
Adauga comentariu