Sanatate Sfaturi si sugestii

Chisturile ovariene, motiv de spaima?

DISABLE_WORD_ADS=1;

Chisturi ovariene

Când aud cuvântul chist ma gândesc imediat la ceva periculos, la necesitatea unei interventii chirurgicale, la posibilitatea ca viata sa fie pusa în pericol. În ceea ce priveste chisturile ovariene lucrurile nu sunt chiar atât de sumbre, dar nici de ignorat, cu siguranta.

Fiecare femeie poate prezenta la un moment dat astfel de formatiuni pe ovare, atât timp cât se afla în perioada fertila, deoarece formarea chisturilor ovariene se afla în strânsa legatura cu procesul de ovulatie.

Ovarele formeaza în interiorul lor niste foliculi ce contin ovocitul (celula sexuala feminina). În fiecare luna un folicul dintr-un ovar dezvolta complet un ovocit pe care îl elimina în trompa uterina. Dupa acest proces foliculul ramâne în ovar si se transforma într-un corp galben, care ulterior se atrofiaza. Foliculul care nu elimina ovocitul continua sa se dezvolte si capata aspectul unui saculet cu lichid identificat de medici cu chistul ovarian.

Pentru a identifica prezenta unor asemenea chisturi se recomanda examen periodic la ginecolog. Investigatiile constau în ecografia abdomenului inferior sau ecografia transvaginala (mai eficienta dar si mai costisitoare).

Medicul va da semnalul de alarma sau te va informa ca este vorba despre niste formatiuni benigne care vor disparea treptat. De obicei asa se întâmpla cu chisturile ovariene, în marea majoritate a cazurilor nu constituie motive de panica.

Prezenta chisturilor ovariene nu este semnalata de obicei prin simptome, dar unele femei pot avea semne ce pot sugera posibilitatea unui chist: menstruatie neregulata, dureri pelviene, dureri în timpul actului sexual, greata, balonare, mictiuni dese, crestere în greutate, sensibilitatea sânilor, febra.

Ideea este totusi sa nu astepti astfel de manifestari neplacute pentru a-ti face controlul ginecologic de rutina. Facându-ti un obicei din a merge la medic ai toate sansele sa identifici timpuriu orice dereglare. Medicul este cel care decide nivelul pericolului si care prescrie tratamentul. De obicei terapia pentru chisturile ovariene consta în tratament cu pilule contraceptive sau chiar prin interventie chirurgicala (doar în cazurile de chisturi foarte mari, însotite de dureri, descoperite târziu sau în cazul femeilor aflate la menopauza).

Prin urmare, chisturile ovariene nu sunt periculoase atât timp cât problema lor este tratata cu seriozitate si nu este minimalizata. Nu sunt probleme pe care sa le putem intui asa ca trebuie sa ne facem un obicei din a merge la un control ginecologic macar o data pe an.

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu